Social

Elevii cer UE recunoasterea diplomelor

Diplome recunoscute in strainatate si un loc de munca . Asta isi doresc de la UE tinerii din clasa a XII-a , care se pregatesc sa intre la facultate. MEC nu le poate promite ca, din 2007, vor avea diplome recunoscute in totalitate, cit priveste locul de munca, sa si-l creeze singuri.
UE cere multe, trebuie sa atingi anumite standarde, am vazut ca noi facem tot felul de eforturi sa ne integram. Dar ce va face UE pentru mine, ca tinar, in momentul in care tara noastra va fi membra?, se intreaba Diana Enescu, eleva in clasa a XII-a la Colegiul National Sf. Sava din Bucuresti.

Ne va recunoaste Uniunea Europeana diplomele?, a fost intrebat ieri ministrul Educatiei, Mircea Miclea , de un alt elev al Colegiului Sf. Sava. Acesta a fost prezent ieri in rindul tinerilor de la Sava, pentru a da startul campaniei de informare a elevilor cu privire la schimbarile care se vor face, din toamna, in invatamintul universitar.

Miclea a incercat sa le explice elevilor ce inseamna sa fii student in Romania anului 2005. Dar nelamuririle elevilor nu au fost legate de examenul de admitere la facultate, ci de ceea ce se va intimpla cu diplomele pe care ei le vor obtine dupa ce termina facultatea. Ministrul Educatiei a fost luat prin surprindere si a marturisit ca nu le poate promite elevilor ca, dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, diplomele lor vor valora ceva pentru straini.

Este eronat sa credem ca, in anul 2008, cind veti termina voi facultatea, diplomele va vor fi recunoscute automat in strainatate. Nici in America, de la un stat la altul, diplomele nu sint recunoscute in totalitate, a incercat sa-i lamureasca ministrul.
Creati-va locuri de munca!

Elevii au mers mai departe si au ajuns exact la subiectul care ii interesa cel mai mult: gasirea unui loc de munca, fie el in tara, fie in spatiul UE. Noi, daca vom face trei ani de facultate, vom termina in acelasi an cu cei care sint acum in anul I. Va fi o inflatie in toate domeniile, a comentat o alta eleva din clasa a XII-a.

Important este ca voi sa fiti competitivi. In plus, in 2008, piata fortei de munca va fi una europeana. Dezvoltati-va spiritul antreprenorial. Daca toti studentii care termina economia se gindesc sa se angajeze undeva, atunci nu va fi loc, dar daca se gindesc sa-si faca propria afacere, atunci va fi loc. Nu trebuie sa gasiti un loc de munca, trebuie sa va creati un loc de munca, le-a raspuns ministrul Miclea.
Campanie de informare

Campania de informare a elevilor demarata ieri de Ministerul Educatiei se va desfasura, in perioada 14-21 aprilie, in toate liceele din tara, pe durata orelor de dirigentie sau in cadrul unei dezbateri organizate dupa cursuri.

Elevii vor primi pliante in care se prezinta pasii realizati in compatibilizarea invatamintului superior romanesc cu cel european si avantajele create pentru studenti prin aceste masuri. De asemenea, elevii pot adresa intrebari pe acest subiect pe adresa de e-mail student2005@mec.edu.ro, iar pe site-ul www.edu.ro au la dispozitie sectiunea Student in Romania 2005.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea