Social

#gravida #insarcinata #criza #lege #loc de munca

E vremea gravidelor de criza!

Pentru ca se tem sa nu-si piarda locul de munca, tot mai multe iesence trecute de 30 de ani decid sa aiba un copil. Conform jurnalistilor de la Evenimentul Zilei, femeile spera ca, astfel, angajatorul nu numai ca nu le va da afara, dar le va pastra postul pentru cand se intorc din concediul de maternitate , asa cum prevede legea. Asta, chiar daca firma are probleme financiare.

Primele posibile "gravide de criza" sunt femeile angajate pe o perioada determinata, care, daca nu raman gravide, risca sa fie date afara oricum. Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca Iasi admite ca s-a confruntat deja cu astfel de situatii. "Am avut, in ianuarie, un caz in care femeia nu a putut face dovada starii de graviditate si un altul in care un angajator s-a plans ca o angajata a venit cu dovada ca este gravida chiar in ziua in care a aflat ca urmeaza sa intre in preaviz", a explicat George Albulescu, inspector-sef al ITM Iasi.

Abuzuri de ambele parti

"Angajatorii si angajatele lupta cu armele date de lege. Exista vicii de procedura care permit abuzuri de ambele parti si, pe fondul crizei, ne asteptam sa avem din ce in ce mai multe astfel de sesizari", avertizeaza Albulescu. Potrivit acestuia, apar suspiciuni ca angajata a cumparat adeverinta de la medic si ca se va stradui sa ramana insarcinata cat mai repede.

De cealalta parte, sunt multi angajatori care refuza sa inregistreze dovezi de graviditate. In acest caz, solutia este ca gravida sa trimita actele prin posta, cu confirmare de primire, pentru a-l impiedica pe angajator sa ii desfaca contractul de munca.

Medicii au, deocamdata, parerile impartite in ceea ce priveste acest subiect. "A crescut numarul gravidelor care au peste 35 de ani, insa refuz sa cred ca e xista vreo legatura.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea