Social

#republica moldova #chisinau #caldura #tarif #dublu #frig #guvern #dorin chirtoaca

Dupa opt zile de frig, locuitorii Chisinaului au caldura la tarif dublu

Dupa opt zile in care au facut frigul, furnizorul de caldura pentru Chisinau a inceput livrarea agentului termic in tot orasul, dar numai dupa ce a obtinut dublarea tarifului.

Guvernul a intervenit spunand ca nu poate "nu poate asista pasiv la iminenta catastrofa umanitara" din municipiu si l-a acuzat pe primarul liberal Dorin Chirtoaca de incompetenta si nepricepere in gestionarea treburilor municipale, informeaza NewsIn.

Chiar daca noptile trecute temperatura a scazut pana la minus 2 grade, aproape jumatate dintre locuitorii Chisinaului nu au primit caldura si nici apa calda. Peste 70 de scoli si gradinite si 18 institutii medicale au ramas si ele fara caldura, inregistrand in incaperi temperaturi de 7-8 grade.

Oficial, caldura a fost sistata din cauza unor datorii acumulate de Primarie, insa de facto, sustin unii observatori, locuitorii Chisinaului au devenit piese in jocul electoral al actualei guvernari comuniste si al administratiei publice locale din municipiul Chisinau, conduse de primarul liberal Dorin Chirtoaca. Marti, la opt zile dupa inchiderea caldurii, Guvernul moldovean a difuzat o declaratie in care a spus ca nu poate asista pasiv la iminenta catastrofa umanitara din municipiu si ca isi asuma initiativa pentru redresarea situatiei si pentru gasirea unui compromis intre toate structurile responsabile ale complexului energetic al capitalei.

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a comentat ca declaratia Guvernului demonstreaza ca monopolistii Moldova-Gaz si Termocom au sistat la comanda autoritatilor centrale livrarea de gaze naturale si energie termica , la fel cum, tot la indicatii venite "de sus", au si reluat-o. "Cineva vrea sa uzeze de parghiile pe care le are pentru a pune intr-o lumina proasta administratia Chisinaului", a spus Dorin Chirtoaca.

Guvernul a propus adoptarea unui memorandum "care va inlatura consecintele actiunilor nechibzuite ale primarului Capitalei si vor readuce complexul energetic al municipiului in stare de buna functionare". "Spre deosebire de celelalte localitati ale tarii, unde sezonul de incalzire a inceput la timp, locuitorii Chisinaului s-au pomenit ostaticii ambitiilor politice si ai incompetentei administrative si economice a primarului general", se mai spune in comunicat.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoaca, este acuzat in declaratia Guvernului ca a facut un "experiment cinic de inghetare a Chisinaului" si ca nu stie nimic despre cum functioneaza complexul energetic al capitalei.

Dupa ce in data de 4 noiembrie distribuitorul de energie termica Termocom a sistat caldura, Moldova-Gaz a redus luni cu 30% cantitatea de gaze livrate centralelor cu termoficare CET1 si CET2 din Chisinau, astfel incat temperatura agentului termic livrat in sectoarele nedeconectate de la incalzire a scazut considerabil.

Consiliul municipal Chisinau a votat la 7 noiembrie alocarea a 36 milioane de lei, ceruti de Termocom pentru achitarea datoriei fata de Moldova-Gaz. Insa livrarile de caldura nu au fost reluate, furnizorul revendicand si o majorare a tarifului pentru caldura.

Majorarea tarifului de la cel actual, care este de 540 lei (aproximativ 54 dolari), la 740 lei (74 de dolari) este prevazuta in Memorandumul pentru deblocarea situatiei prezentat de Guvern in cadrul unei sedinte convocate cu factorii de decizie din sectorul termoenergetic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea