Social

Dunarea continua prapadul

Saptamani de-a randul avertizarile contra unor inundatii grave produse de Dunare nu au contenit sa loveasca direct in sufletele celor avand gospodariile in marginea fluviului. Unii nu au vrut sa creada ca ar putea fi chiar atat de grava situatia. Altii au zis ca sunt pregatiti pentru orice, asteptandu-si resemnati soarta. Majoritatea nu au vrut sa plece din case pana ce apa nu s-a ridicat pana la coltul mesei.

Acum lucrurile iau proportii catastrofale, zeci de localitati fiind inundate. Mii de oameni sunt evacuati din case, zeci de mii de hectare de terenuri agricole zac sub ape total compromise, diguri importante stau sa cedeze presiunii enorme a apei, altele au fost dinamitate pentru domolirea viiturii si revarsarea controlata in zone nelocuite.

Se actioneaza cu saci de nisip si basculante de pamant, cu jandarmi si militari, dar munca cu lopata pare prea putin eficienta in fata debitelor devenite violente. Inspectoratele de urgenta incing telefoanele cu avertizari si comunicari. Sute de familii din sudul tarii au dobandit durerosul statut de sinistrat. Unii pentru al doilea an consecutiv. S-au instalat tabere ale plangerii in marginile localitatilor, unde oamenii cu casele distruse traiesc in regim de razboi, cu hrana la gamela adusa de soldati. Si avertizarile continua, fiind asteptate din nou ploi abundente.

Exodul din Bistret si Plosca

De doua zile a inceput evacuarea persoanelor din localitatile doljene Bistret si Plosca, dupa ce nivelul apei deversate prin bresele produse in stavilarul de la Bistret a crescut considerabil in ultimele ore. Masini ale ale Politiei de frontiera au inceput seara sa patruleze pe strazile din Bistret si Plosca, anuntand populatia ca trebuie sa plece din case.

Autoritatile au trimis in zona zeci de masini ale Armatei pentru transportul oamenilor, localnicii evacuati din Bistret fiind dusi la scoala si caminul cultural din Barca, iar cei din Plosca la scoala si caminul din Giurgita. Ca in multe localitati, multi dintre oameni refuza sa-si paraseasca locuintele. Totusi pana miercuri la pranz peste 1.200 de localnici din Bistretul Vechi si Plosca, judetul Dolj, au fost evacuati.

Totodata, zona Barca-Bechet-Segarcea, in care nu exista risc de inundatii, a fost pregatita pentru a adaposti aproximativ zece mii de persoane care ar putea fi evacuate din localitati ale judetului Dolj in cazul inundarii. De asemenea, autoritatile din judetul Olt sunt pregatite sa sprijine, in caz de nevoie, persoanele evacuate din judetul Dolj. Jandarmi, militari si sute de localnici au fost mobilizati pentru a incerca sa acopere spartura cu saci de nisip si pietre.

Lupta contra suvoaielor

Autoritatile se zbat in continuare sa ia masuri pentru limitarea efectelor inundatiilor, digurile din sapte judete fiind consolidate si suprainaltate. In Calarasi, digul din incinta Borcea de Sus a fost consolidat cu saci de pamant, iar cel de la incinta Oltenita-Surlari-Dorobantu cu piatra bruta. Cat este de eficient ramane de vazut.

In Piata Faleza din orasul Cernavoda apa din infiltratii este extrasa cu opt pompe, iar pentru eliminarea apei din canalizarea orasului se folosesc alte cinci pompe. In judetul Olt, digurile Potelu-Corabia si Islaz-Moldoveni sunt suprainaltate pentru aducerea la cotele initiale, folosindu-se saci umpluti cu pamant si terasamente.

Si in Teleorman digul din incinta Zimnicea-Nasturelu a fost inaltat cu pamant. Taluzul exterior de la digul lac Suhaia a fost consolidat cu saci cu pamant, pari si fascine. In judetul Galati, pentru reducerea infiltratiilor prin digul Bratesul de Jos, se fac lucrari de suprainaltare si consolidare si se depoziteaza pamant pe taluzul exterior.

In judetul Ialomita se evacueaza apa din 16 gospodarii si se lucreaza la suprainaltarea si consolidarea digului din zona Parcul Trandafirilor-Abator, pe o lungime de 400 de metri, si se consolideaza digul de protectie din zona strazii Tudor Vladimirescu.

In zona malului stang al bratului Borcea, unde exista gospodarii afectate de eroziunea malului, s-a stabilizat situatia prin montarea de fascine si saci cu pamant. In judetul Tulcea, la digul Grindu-Ciulinet se fac lucrari si suprainaltari cu saci cu pamant, iar la digul letea se lucreaza la consolidarea din zona bisericii pe o lungime de 180 de metri. Digul Pardina s-a consolidat cu 300 de saci cu pamant, iar apa din curtile oamenilor este evacuata cu pompe particulare.

In Constanta oamenii fug din calea apelor

Peste 30 de familii din localitatile Aliman si Vlahi, judetul Constanta, au fost evacuate din case pana ieri la pranz. Locuitorii din Vlahi sunt in pericol de a ramane izolati dupa ce drumul judetean de acces in localitate a fost acoperit de ape.

Potrivit autoritatilor, se lucreaza la suprainaltarea digului din zona cu saci cu pamant, insa locuitorii vor ramane in curand izolati pentru ca drumul judetean 223, care permite accesul in localitate, continua sa fie acoperit de ape. Se pare ca aici nu Dunarea reprezinta un pericol pentru locuitorii din Vlahi, aceasta aflandu-se la o distanta de sase kilometri, ci balta Vederoasa, al carei nivel continua sa creasca si sa se apropie de gospodarii. Echipele de interventie lucreaza permanent la ridicarea digului pentru a opri inaintarea apei.

La Galati vor incepe evacuarile

Doua sute de persoane din cartierul Valea Orasului, zona situata sub nivelul Dunarii, ar putea fi evacuate in cazul in care fluviul va continua sa creasca. Marti seara, apele Dunarii mai aveau doar doi centimetri sa atinga cota istorica inregistrata ultima data la inceputul secolului trecut.

Autoritatile locale au luat decizia de a decupla de la reteaua electrica respectivele locuinte si o parte a agentilor economici. Cei aflati in zone considerate periculoase vor fi mutati la Liceul de Marina. Lumea este ingrozita pentru ca nivelul inregistrat la inundatiile din 1970 (632 de centimetri) este depasit de o saptamana.

- Braila: pe digul Noianu-Chiscani au fost realizate protectii cu folie de polietilena lestata cu piatra bruta, cu saci de pamant si pari cu fascine.

- Caras-Severin: la bresa de pe paraul Fizes este facut un dig potcoava, din piatra si zgura. A fost inchisa bresa de pe malul stang al paraului Pogonis, in aval de podul Remetea si a fost suprainaltat digul de pe malul drept al raului Caras, la confluenta cu paraul Varadia.

- Calarasi: in incinta Borcea de Sus a fost facuta consolidare cu saci de pamant. La digul incintei Oltenita-Surlari-Dorobantu a fost consolidat digul. A fost suprainaltata zona afectata de prabusirea digului si s-a lucrat la blocarea subtraversarilor pe digul Tinta si Surlari. La digul Dunare, incastrat in calea ferata Fetesti-Cernavoda , au fost facute completari de terasament pe aproape jumatate de kilometru.

- Calafat: s-a lucrat pentru protejarea locuintelor si obiectivelor din zonele joase. In satul Ciupercenii Vechi, la digul local au fost puse folii de polietilena pentru protejarea de infiltratii. Intre localitatile Ostroveni si Bechet, pe o lungime de 12 kilometri de dig, au fost suprainaltate zonele critice.

- Giurgiu: se vor face diguri locale din saci cu nisip in zonele portului si Oinacu, in zona piscicola Slobozia si la Vama Noua. In incinta indiguita Malu Rosu-Gostinu a fost facut un dig circular in jurul grifonului nou-format.

- Mehedinti: au fost suprainaltate si consolidate digurile provizorii de la Cozia, comuna Pristol.

- Tulcea: la digul Grindu-Ciulinet sunt facute suprainaltari. Digul Letea este consolidat in zona bisericii, iar digul Pardina a fost consolidat.

- Debitul Dunarii: la intrarea in tara ajunsese la 15.200 mc/s. Pe sectorul in aval de Portile de Fier debitele au fost in crestere, pe sectoarele Gruia-Giurgiu si Braila-Tulcea, stationare la Oltenita si in scadere pe sectorul Calarasi-Harsova.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea