Social

Dramele copiilor-sclavi

„Stapanul” unei fetite exploatate pentru servicii sexuale risca 15 ani de inchisoare, dar, daca nu sunt adunate suficiente probe pentru ce a facut, este posibil sa ramana in libertate. Zeci de copii folositi pentru cersetorie, sechestrati, amenintati, batuti in inima Brasovului. Ana avea doar 13 ani cand a fost rapita de un traficant de oameni. A fost rapita, pur si simplu, de pe strada, ziua in amiaza mare. Erau mai multi barbati in masina in care au urcat-o cu forta. Au dus-o departe de casa, in alta localitate. A fost violata cateva zile mai tarziu de catre cel care a rapit-o si care a dus-o in afara tarii dupa cateva saptamani, intr-o tara din vestul Europei. Cosmarul ei s-a transformat in ceva neinchipuit atunci cand traficantul a inceput sa ii aduca „clienti” pe care a fost fortata sa ii accepte prin batai si presiuni psihice cumplite, inclusiv prin amenintari cu moartea la adresa ei si a familiei ei. Desi era si este doar un copil, a fost folosita pentru servicii sexuale mai mult de un an si jumatate, timp in care a fost sechestrata si pazita incontinuu. „M-a taiat cu cutitul si mi-a spus ca, daca nu ma prostituez, ma omoara”, explica Ana cu lacrimi in ochi, aratand o cicatrice adanca pe picior. Traficantul risca 15 ani de inchisoare dar, daca nu sunt adunate suficiente probe pentru ce a facut, este posibil sa ramana in libertate. „Era extrem de afectata de ceea ce i s-a intamplat cand a fost gasita, dar are familia de partea ei. Au primit-o inapoi acasa si acum se simte mult mai bine”, explica psihologul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane (ANITP), care a avut grija de ea de cand a fost gasita, eliberata si repatriata de catre Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Brasov. Ana are aproape 16 ani acum si s-a intors insarcinata. „Ma bucur ca o sa vina copilul. Foarte mult ma bucur. Pentru ca o sa am si eu pe cineva langa mine”, spune Ana.

Traficanta de oameni la doar 22 de ani

Daniel a devenit victima traficului de persoane in octombrie 2006, la 13 ani. A intalnit-o pe Corina Neagu, poreclita „Coco”, intr-unul dintre cartierele Brasovului. „M-a chemat la ea acasa, dar mi-a fost frica sa ma duc”, povesteste baiatul. A mers totusi pentru ca traficanta de oameni l-a amenintat si l-a batut. I-a promis si bani si haine. De fapt, Daniel tocmai devenise victima traficului de oameni. „Coco” l-a obligat sa vanda carti, dar mai ales sa cerseasca pe strazile Brasovului si in fata Carrefour-ului. L-a intimidat si l-a agresat desi era doar un copil. Noaptea, la 11, il ducea acasa la ea, intr-un apartament cu doua camere. Il trezea pe la 5 – 6 dimineata si ii spunea ca trebuie sa plece la cersit ca sa nu fie vazut de parintii ei care locuiau in acelasi apartament. In aceeasi camera cu Daniel dormeau pe dusumea si alti copii folositi de Corina Neagu si de complicii ei. Daniel a fost salvat de catre tatal lui, care a aflat unde este si a chemat Politia. Ileana, Ionut, Danut, Mihaela, Pavel si multi alti copiii au ramas sa cerseasca in continuare. Nicusor (17 ani) a reusit sa fuga singur de la Corina Neagu. E foarte istet si foarte descurcaret. A fost chinuit toata viata de parintii lui, apoi de cei care trebuiau sa aiba grija de el intr-un centru de plasament (de unde a fugit din cauza batailor), iar la urma de cei care l-au traficat. „Coco” i-a zis intr-o zi: „Nicu, tu de azi o sa fii producatorul meu”. Ca si ceilalti copii, si el a fost intimidat, amenintat, batut. „Cand am incercat sa fug de la Coco mi-a rupt dintele. Mi-a dat un picior in gura, un pumn in cap”. Copiii ii aduceau traficantei intre un milion si trei milioane de lei vechi pe zi. Nu au putut sa fuga pentru ca au fost supravegheati in permanenta de „Coco” sau de complicii ei. Traficanta are doar 22 de ani si este in inchisoare acum. A folosit si a chinuit zeci de copii pe care i-a obligat sa faca acelasi lucru, sa cerseasca si sa vanda carti. Unii au fost sclavii ei cateva luni, altii – peste un an. I-a batut, i-a intimidat, le-a luat toti banii si le-a luat libertatea. Unii dintre copiii traficati, sfatuiti de parinti si mai ales de catre specialistii ANITP, au dat-o in judecata, altii nu au avut curajul. In rechizitoriul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) intocmit de Serviciul Teritorial Brasov in cazul traficarii acestor copii si a multor altora pentru cersetorie sunt trecute numele a sapte traficanti de persoane, o intreaga retea de crima organizata. Toti sunt invinuiti de trafic de minori si risca pana la 25 de ani de inchisoare.

„Ca sa castigi in fata traficantului, trebuie sa castigi victima”

„Toata viata acestor copii mi se pare o trauma”, spune Iulia Boeriu, asistent social in cadrul Centrului Regional Brasov al ANITP. Si, intr-adevar, toti copiii care au fost traficati de reteaua condusa de Corina Neagu sunt din familii dezorganizate, copii saraci si chinuiti chiar de cei care ar fi trebuit sa aiba grija de ei. „Ca sa castigi in fata traficantului si a traficului de persoane trebuie sa castigi victima. Este un pas foarte important sa convingi victima sa se constituie in parte vatamata sau macar in martor”, spune subcomisar Adrian Ovidiu Vladoiu, coordonatorul Centrului Regional Brasov al ANITP. In cazurile de trafic de persoane , victimele sunt gasite si eliberate din mainile traficantilor de catre Serviciul sau Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate. „Noi amortizam socul si le acordam asistenta. Urmeaza apoi o evaluare a cazului si a victimei. Ea ne povesteste ce i s-a intamplat inainte de trafic si in perioada in care a fost exploatata. Noi o insotim la medic, o consiliem si o convingem sa il dea in judecata pe traficant si sa participe la proces. Le stam alaturi pentru ca la proces este si traficantul si sunt si rudele lui, si victimelor le este foarte greu. Facem in asa fel incat victimele sa simta tot timpul, inclusiv la proces, ca este alaturi de ei cineva de-al lor”, explica unul dintre psihologii ANITP. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea