Social

#masti gratuite # tudor ciuhodaru

Dr. Tudor Ciuhodaru: proiect de lege pentru masti gratuite

Doctorul Tudor Ciuhodaru a initiat un proiect de lege prin care propune distribuirea de masti de protectie gratuite pentru populatie.

Iata mesajul medicului:

"Purtati masca! Purtarea unei masti (chiar simple) este cea mai eficienta metoda pentru a preveni infectia. „Distanta sigura” actuala in intalnirile sociale poate sa nu fie suficienta - cu exceptia situatiei in care purtati o masca (simpla).
Vreau ca toti romanii sa beneficieze gratuit de acest mijloc de preventie (si de testare extinsa). Proiectul de lege e depus acum in parlament.

Cum o (re)utilizam.
A. Utilizare: fixare si purtare
a) Fixare:
1.Spalati corect mainile inainte de a atinge masca.
2.Puneti masca: daca este o masca chirurgicala de hartie, pe una dintre margini are o intaritura metalica. Acesta se aseaza peste nas, iar marginea cealalta, sub barbie. Fata colorata catre exterior, iar cea alba spre fata!
3.Fixati masca: legati sireturile in spatele capului intr-o pozitie confortabila strangand atat de mult cat sa se aseze fix, dar nu strans, pe fata. Daca este o masca cu bucle elastice, le dati pur si simplu dupa urechi.
4.Adaptati masca: modelati intaritura metalica peste nas.
5.Spalati si dezinfectati mainile inainte de a da masca jos.
6.Scoateti masca: indepartati masca desfacand nodurile de la spate si o indepartati de fata tinand-o de sireturi.

b) purtare:
1.Ramane valabila regula de a nu duce mana la fata.
2.Daca va mananca nasul sau gura, dezinfectati mainile si, prin masca, va puteti scarpina.
3.Daca situatia impune acces temporar la gura- pentru a da jos masca de la gura fara a o contamina, apucati cu doua degete de exteriorul acesteia si coborati marginea de sus pana sub buza inferioara. indata ce se poate, trageti inapoi masca in sus peste nas.
4.Daca persoana cu care vorbiti nu va aude, vorbiti mai tare.
5.(!!!) Nu dati masca jos si va apropiati mai mult de interlocutor, asa cum am vazut pe cineva facand zilele trecute.

B. Reutilizare:
Sunt 3 metode de sterilizare cu eficienta de peste 99%:
(1) Ultraviolete (soare) - 30 de minute
(2) Vapori de apa (apa care fierbe)..........10 minute
(3) Aer cald la 70 de grade – 30 de minute.
(!!!) NU utilizati pentru decontaminare substante pe baza de alcool sau clor (distrug textura si eficienta mastii iar clorul poate fi toxic).
Centrul de Control al Bolilor din SUA sustine ca ,,o bariera fizica este mai buna decat nicio bariera” pentru ca opreste chiar picaturile care pot ajunge in caile respiratorii superioare.

(!!!) Retineti:
1.Daca masca nu este rarita, sparta sau murdara, poate fi folosita din nou dupa o saptamana dupa ce a fost depozitata intr-un loc izolat (!la soare) inchisa intr-o punga ca cele pentru alimente.
2.Daca este o masca textila o puneti direct in chiuveta, la spalat. Se spala cu detergent obisnuit, care ar trebui sa omoare virusul fara probleme. Important este sa clatiti bine masca de detergent pentru a nu determina reactii alergice pe fata la urmatoarea purtare.
3.Daca va simtiti mai in siguranta, puteti calca masca pentru „sterilizare”.
4.Tusea sau stranutul pot trage ca niste proiectile picaturile din gura sau nas cu o viteza de 50 de metri/secunda (pentru stranut) sau 10 m/ s(pentru tuse).
5. Picaturile pot ajunge chiar pana la 6m distanta.
6. !!!Virusul rezista minim 30 de minute in aer dupa ce „sursa” infectiei nu mai este prezenta si 4 zile pe diferite suprafete.
7.Se poate transmite la o distanta de 4,5 metri de persoana infectata. Rata de transmisie 1 la 7.
8.„Distanta sigura” actuala in intalnirile sociale poate sa nu fie suficienta - cu exceptia situatiei in care purtati o masca (simpla).

E nevoie urgenta de un plan B, bazat pe o noua strategie. Preventia (protectia celor din linia intai- incepand cu personalul medical si testarea extinsa a celor expusi/suspecti chiar asimptomatici) poate scurta durata si severitatea pandemiei. #nemobilizam

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea