INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Social

Doi elevi romani au facut "primul pas spre Premiul Nobel"

Raluca Georgian si Alexandru Dumitrescu au cistigat un concurs international in domeniul fizicii. Elevii Raluca Georgian si Alexandru Dumitrescu sint cistigatorii din acest an ai singurului concurs international de cercetari in fizica , numit „Primul pas spre Premiul Nobel in Fizica“, la care pot participa doar elevii de liceu si studentii pina in 20 de ani. Cei doi premianti romani sint elevi in clasa a XI-a: Raluca - la Colegiul National „Sf. Sava“, iar Alexandru - la Liceul „Iulia Hasdeu“ din Bucuresti. „Fizica nu a fost pasiunea mea. Prima mea nota cind am intrat la liceu a fost un 3“, spune Raluca Georgian. Cu un an in urma, ea le impartea colegilor revistele de fizica „Evrika“ aduse de profesorul Sever Georgescu. „Iar intr-o zi, profesorul m-a intrebat daca nu as vrea sa particip la acest concurs. Mi-a explicat despre ce este vorba si am acceptat pentru ca am avut incredere ca ma va sprijini. Pina acum nu am participat la nici o olimpiada deoarece nici un profesor nu se ocupa sa coordoneze elevul“, povesteste Raluca. Profesorul Georgescu, coordonatorul celor doi elevi, isi aminteste ca a recrutat-o pe Raluca gindindu-se ca, „daca distribuie revistele de fizica, atunci trebuie sa-i placa si fizica“. „Eu nu sint profesorul lor de la clasa. Insa imi place sa recrutez pe cei mai buni elevi din intregul Bucuresti“, spune profesorul care s-a pensionat in urma cu doi ani. Raluca a realizat o lucrare stiintifica despre „dependenta permitivitatii dielectrice si a rezistivitatii in functie de temperatura pentru ceramica, pentru a analiza proprietatile electroizolante, dar si pentru a gasi ceramice cu proprietati specifice pentru folosirea lor in diferite domenii de cercetare“, dupa cum explica Raluca. Talentul pentru fizica il mosteneste de la tatal ei, insa la acest concurs, singurul sprijin din partea parintilor, in afara de cel moral, a fost ca s-au ocupat sa trimita lucrarea in Polonia. In afara de diploma, Raluca este sigura ca participarea la acest concurs „este un lucru bun la CV“. Alexandru Dumitrescu este un metalist inrait, care refuza ca foloseasca computerul si Internetul. „Mie imi place sa-mi complic viata, sa ma trezesc dimineata si sa merg la biblioteca pentru a gasi ce-mi trebuie, iar muzica nu o descarc de pe net, ci o iau de la prieteni. Nu am o pasiune pentru ceva anume, ci pentru viata in ansamblul ei, care e fizica de la un capat la altul“, crede Alexandru. Despre lucrarea lui, Alex spune ca a experimentat „crearea hologramelor prin mijloace optice, adica cu ajutorul luminii“. Experimentele au fost facute la Institutul de Fizica de la Magurele. Concurs „Primul pas spre Premiul Nobel“ a ajuns in acest an la a 15-a editie si este organizat anual de catre Institutul de Fizica din cadrul Academiei de Stiinte din Polonia. Fiecare lucrare trebuie sa aiba un singur autor si este analizata de 30 de cercetatori si academicieni in domeniu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea