Social

Doctorat de 150 de milioane de lei

Universitatile au reusit sa schimbe politica doctoratului. Pretul acestor studii se va ridica la 50 de milioane de lei pe an, adica 150 de milioane in cei trei ani.

Anual, in Iasi, la cele cinci mari universitati de stat sint scoase la concurs peste 1.500 de locuri pentru doctorat . Dintre acestea, mai mult de jumatate sint finantate de la buget, restul fiind cu taxa. Noutatea este ca, din acest an, s-au inasprit conditiile pentru aspirantii la titlul de doctor. Universitatea Al. I. Cuza din Iasi va oferi in acest an in jur de 500 de locuri, dintre care doar 268 sint subventionate de la buget.

Bobocii admisi pe locurile cu frecventa vor trebui sa aiba prezenta obligatorie la cursuri. Este posibil ca aceasta conditie sa ii faca pe multi sa renunte la a se inscrie la locurile la zi, neavind timp liber, a spus Dumitru Oprea , rectorul Universitatii Al. I. Cuza. Fiecare doctorand care urmeaza cursurile la zi va primi o bursa lunara de sase milioane de lei, dar va trebui sa fie prezent zi de zi la scoala, iar uneori chiar si in weekend.

Doctorat pentru emeriti

Artistii ieseni au si ei mai putine sanse de a se califica pe locurile la doctorat. Universitatea de Arte George Enescu din Iasi a impus, din acest an, conditii draconice la inscrierea in ultimul ciclu de invatamint. Fiecare candidat va trebui sa aiba performante recunoscute la nivel national sau international pentru a se putea inscrie la concurs, ne-a explicat rectorul Viorel Munteanu. Odata intrati, doctoranzii vor fi obligati sa se implice in proiecte de cercetare, iar la final vor avea parte de o dubla examinare: o data prin expunerea unei opere, iar a doua oara prin comentarea propriei creatii.

Inginerul, ceva mai greu incercat

Nici inginerii nu vor scapa de valul schimbarilor, Universitatea Tehnica Gh. Asachi anuntind ca va modifica criteriile de admitere si de cercetare. Pina in acest moment nu pot spune exact care vor fi aceste modificari, dar ne vom conforma recomandarilor venite din partea ministrului de a fi mai exigenti, ne-a declarat Nicolae Badea, rectorul Universitatii Gh. Asachi din Iasi. Anual, institutia ofera inginerilor ieseni peste 350 de locuri pentru inscrierea la doctorat.

Doctoratul la distanta va fi doar cu taxa

Noutatea absoluta a acestui an, impusa direct de la Ministerul Educatiei, este faptul ca doctoratul la fara frecventa va fi numai cu taxa. In plus, cei mai putin norocosi care au concurat la locurile la zi, dar nu au fost admisi, pot intra pe locurile cu taxa, tot in sistem de invatamint cu frecventa. La universitatile din Iasi, taxa anuala de scolarizare variaza intre 2.000 si 5.000 de lei noi, adica intre 20 si 50 de milioane de lei vechi. Taxa de inscriere la doctorat este de aproximativ 200 de lei noi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea