Social

Doar unul din cinci candidati romani obtine carnetul de sofer

Din ce in ce mai putin soferi noi in tara noastra. Aceasta este concluzia la care au ajuns autoritatile romane dupa ce au studiat statisticile privind numarul de candidati care reusesc sa obtina permisul de conducere. Cifrele pe ultimii ani arata o scadere constanta a celor care reusesc sa obtina permisul de conducere. Astfel, in 2005 au fost declarati admisi doar 28,8% numarul total de candidati, iar in 2007, 26,9 procente, in primele luni ale lui 2008, doar 18,94% din 30.807 de candidati au reusit sa promoveze examenul. Aceasta ultima scadere a promovabilitatii se datoreaza se pare si schimbarii catorva dintre metodele de sustinere a examenelor. Astfel, examinatorii de la sala nu mai sunt aceiasi cu cei de la traseu , examinatorii de la traseu nu mai au posibilitatea sa cunoasca numele, codul numeric personal sau fata vreunuia dintre candidati iar repartizarea candidatilor pentru proba “de oras” este facuta aleatoriu . Pe de alta parte insa trebuie luata in considerare si slaba pregatire a celor care se prezinta pentru obtinerea permisului de conducere auto, care poate fi pusa si pe seama dezinteresului scolilor de soferi si al instructorilor fata de pregatirea elevilor. Reprezentantii scolilor de soferi spun ca nivelul de pregatire al elevilor se vede direct la examenul de sala propriu zis, scolile neorganizand cursuri de legislatie cu verificare la terminarea scolii. De asemenea, majoritatea instructorilor le dau elevilor “ ponturi ”despre ce asteapta examinatorii de la ei în traseu, dar nu îi învata sa mearga corect, legal si în siguranta în trafic”.

Examenul de sala se va da pe calculator iar timpul de pe traseu va creste

Despre ce ii asteapta pe viitori examinati la testele pentru carnet se pot spune urmatoarele: examenul de sala se va da intr-un singur loc, acolo unde vor exista sali de examinare cu cate 15 locuri fiecare, iar candidatii vor sustine proba de sala pe computer. Noile masuri prevad si un nou ritm de examinare, care va reduce timpul la mai putin de jumatate. Astfel, daca un candidat a gresit a cincea intrebare, de exemplu, calculatorul il anunta ca poate parasi sala si intra urmatoarea persoana la examinare. Trebuie amintit faptul ca in prezent, conform statisticilor oficiale, 75% dintre cei care nu obtin permisul de conducere pica la sala. In plus, examenul in traseu va ajunge la 25 de minute, in loc de 15 cate este acum. Initiativa doreste a armoniza procesul de examinare cu normele Uniunii Europene. De asemenea, se estimeaza ca numarul celor examinati de o singura persoana sa nu fie mai mare de 15 iar examenele sa se sustina pe masini de acelasi tip, ale examinatorilor. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea