Social

#traditii Sfanta Maria #evenimente sfanta maria #ziua marinei #sfanta maria

Distractii, rugaciuni si traditii de Sfanta Maria. Ce nu ai voie sa ratezi

In fiecare an, la 15 august este sarbatorita Sfanta Maria. Popular, Adormirea Maicii Domnului este considerata ziua care desparte lunile calduroase de cele reci. Tot in aceasta zi este sarbatorita Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor. La malul marii, dar si in orasele dunarene sunt organizate ample serbari. Aceasta zi a fost declarata sarbatoare nationala.

Constanta

Seria evenimentelor care vor marca sarbatorirea Zilei Marinei Romane la Constanta va fi deschisa maine la ora 10.00 de un ceremonial militar si religios, urmat de sosirea Zeului Neptun si Exercitiul Naval FNR 2015. Pe parcursul zilei vor avea loc si o parada navala, jocuri marinaresti, iar intre orele 21.00 si 22.00 e programata retragerea cu torte pe itinerariul Comandamentul Flotei - Piata Ovidiu - Prefectura Constanta.

Cluj

Preotii de la Manastirea Nicula, judetul Cluj, asteapta in acest an zeci de mii de pelerini, pentru a se ruga la icoana Sfintei Fecioare Maria. Astazi, de la ora 12.00, va avea loc o procesiune care va incepe la Biserica Sfantul Nicolae din Gherla. La ora 21.30 Icoana Facatoare de Minuni a Fecioarei Maria va fi scoasa din biserica. Maine, 15 august, de sarbatoarea de Sfanta Maria, incepand cu ora 9.00, va fi oficiata slujba de Liturghie, de catre un sobor de preoti, in frunte cu mitropolitul Clujului, iPS Andrei Andreicut.

Lugoj 

Ruga de Sfanta Maria, asa cum este cunoscuta in Banat, este una din cele trei sarbatori importante ale satului banatean, alaturi de Craciun si Paste. Este si prilejul pentru fiecare comunitate religioasa sa se pregateasca de petrecere, astfel ca la Lugoj vor canta Stana Izbasa, Nicoleta Voica si Ansamblul Lugojana.

Bucuresti

Locuitorii Capitalei vor putea participa la Targul de Sfanta Maria Mare de la Muzeul Taranului Roman. Mesterii vin aici cu icoane pe lemn si pe sticla, tesaturi traditionale din zona Moldovei sau Sighisoarei.

Sibiu

 Si la Muzeul ASTRA din Sibiu, peste 150 de mesteri populari din toata tara se aduna de azi, ora 15.00, pana duminica si prezinta tot ce au ei mai bun.

Traditii de Sfanta Maria

Traditia spune ca in ziua de Sfanta Maria, se merge la biserica si se impart struguri, prune si faguri de miere pentru sufletul celor care au murit. in unele zone, dupa slujba, femeile merg la cimitire pentru a tamaia mormintele celor dragi. in biserica se pomenesc cei adormiti, dar si cei care au purtat numele Sfintei Fecioare.

Fetele nemaritate obisnuiesc sa culeaga flori, pe care le duc la biserica pentru a fi sfintite, apoi le iau acasa si le aseaza in dreptul icoanei Maicii Domnului.

Se crede ca astfel acestea vor avea parte de sanatate si o soarta buna. Mai mult, se spune ca aceste flori au puteri tamaduitoare, ele putand alina dureri si ocroti casa respectiva. Mai mult, in trecut, fetele purtau o planta numita „navalnic”, care avea puterea sa aduca petitori, scrie click.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea