Social

Dispar declaratiile de venit pentru 80% dintre romani

Cei care vor trebui sa depuna declaratii de venit si in 2006 sint cei care lucreaza in comert, medicii, avocatii, notarii, auditorii financiari, consultantii fiscali, expertii contabili, contabilii autorizati, consultantii de plasament in valori mobiliare , arhitectii, ziaristii, precum si cei care obtin venituri prin drepturi de proprietate intelectuala. Autoritatile spun ca, anul acesta, procentajul celor care au depus declaratiile de venit a depasit 90%.
Doar 20% dintre contribuabilii care au avut obligatia sa completeze si sa depuna declaratiile de venit in acest an vor repeta operatiile si in 2006.

PIna ieri la prinz, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a numarat 71% din declaratiile depuse de contribuabilii care au avut in 2004 mai multe surse de venit sau au prestat activitati independente. Purtatorul de cuvint al institutiei, Dorin Tiganas, estimeaza ca ponderea celor care au depus declaratiile in termenul legal, 16 mai, va depasi 97% din totalul contribuabililor mentionati.

Pentru majoritatea acestora, 2005 este ultimul an cind mai trebuie sa se transpuna in pielea unui contabil. Tiganas ne-a spus ca totusi 20% nu vor scapa de corvoada calculelor la anul. Acestia vor fi contribuabilii care desfasoara activitati independente. Potrivit legii Codului fiscal, cistigurile din astfel de activitati cuprind veniturile comerciale, cele din profesii libere si venituri din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.

Vor face drumuri la posta si in 2006 persoanele care cistiga din comert, cele care presteaza servicii, medicii, avocatii, notarii, auditorii financiari, consultantii fiscali, expertii contabili, contabilii autorizati, consultantii de plasament in valori mobiliare, arhitectii sau cei care practica meserii asemanatoare, desfasurate in mod independent. Veniturile din drepturile de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea