Social

Dinu Patriciu pus sub acuzare de Parchet

Presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol, Dinu Patriciu , pus, ieri, in mod oficial sub acuzare, alaturi de alte trei persoane, de catre procurorii Parchetului instantei supreme, in dosarul Petromidia. El declara in mod categoric ca acuzatiile care i-au fost aduse sunt nefondate si tendentioase. De asemenea, Dinu Patriciu a precizat ca in spatele acestor invinuiri se afla fostul consilier prezidential Ioan Talpes .
Omul de afaceri a sosit, ieri, la Parchetul Inaltei Curti, din proprie initiativa cu toate ca era citat pentru ziua de joi. Dinu Patriciu a precizat ca, in perioada urmatoare, procurorii urmeaza sa administreze probe si sa faca expertizele necesare. Dupa intalnirea de aproximativ o ora si jumatate de la Parchet, Patriciu a sustinut in fata jurnalistilor ca acuzatiile sunt tendentioase si ca au asupra lui "un impact de suflet si personal". "Sunt convins ca aceasta investigatie, care este binevenita, de altfel, se va termina cu bine", a declarat Dinu Patriciu.

Cu toate ca surse judiciare, citate de Mediafax, sustineau, ieri, ca principalul actionar la grupului Rompetrol, Dinu Patriciu ar fi fost dat in consemn la frontiera, Rompetrol a transmis, ieri, un comunicat in care se arata ca procurorii le-au spus "in mod expres" lui Dinu Patriciu si managerilor societatii chemati la Parchet ca "nu este luata nici o masura, conform Codului de procedura penala, privind interdictia de a parasi teritoriul Romaniei si nici vreo alta masura administrativa in acest sens".


Patriciu demonteaza toate invinuirile
Dupa ce a respins toate cele trei invinuiri care i-au fost aduse, Patriciu a inceput sa le demonteze rand pe rand. Referitor la prima acuzatie, legata de neindeplinirea obligatiilor investitionale, din primul an dupa privatizarea rafinariei, Patriciu a afirmat ca, daca aceasta ar fi reala, rafinaria nu ar fi putut sa se transforme dintr-un producator cu pierderi intr-o societate profitabila in 2003 si 2004. Apoi, referindu-se la imprumuturile dintre rafinarii, el a spus ca acestea sunt "o cutuma practicata" si ca toate schimburile care au vizat 22.000 de tone de petrol au fost evidentiate in procese-verbale, dar ca nu a fost nevoie de acte de vanzare-cumparare. El a sustinut ca, in conditiile in care produsele erau in custodia Oil Terminal, acestea erau destinate exportului.

Referindu-se la cea de a treia acuzatie, privind neinregistrarea in contabilitate a unor operatiuni financiare, Patriciu a explicat ca aceasta invinuire a fost facuta in baza unui act al Garzii Financiare, care a efectuat un control la rafinarie. Principalul actionar al Rompetrol a explicat ca livrarea anumitor produse, operatiuni care au facut obiectul controlului Garzii Financiare, a fost facuta in baza unei hotarari definitive si irevocabile a instantei judecatoresti. Conform celor declarate de Patriciu, procurorii urmeaza sa aduca probe si sa aiba rezultatele unor expertize. "Speram ca toate aceste expertize sa se faca de catre o firma de audit international pentru ca in acest caz este nevoie de o mare stiinta", a declarat Dinu Patriciu. Urmatoarea data a audierii a fost stabilita in 12 aprilie a.c..

Tot ieri, alte trei persoane din conducerea rafinariei Petromidia, Alexandru Nicolcioiu - presedintele Consiliului de Administratie al SC Rompetrol Rafinare (rafinaria Petromidia), Florin Eric Chis (fost director general la Petromidia, actual vicepresedinte al grupului Rompetrol si director general al Rompetrol Petrochemicals) si Constantin Adrian Volintiru (director financiar al rafinariei Petromidia) s-au prezentat la Parchetul instantei supreme, pentru a li se prezenta acuzatiile ce li se aduc si pentru a li se solicita lamuriri. De asemenea, un alt membru in conducerea Rompetrol, Elena Dobre, era asteptata sa soseasca la sediul Parchetului instantei supreme.

Dosarul privind activitatea SC Rompetrol - Rafinaria Petromidia SA este cercetat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce Parchetul National Anticoruptie a socotit ca nu exista fapte de coruptie si si-a declinat competenta la PICCJ. Ancheta vizeaza modul de privatizare a SC Petromidia SA si de stabilire a valorii actiunilor in raport cu pretul de piata, valoarea comerciala reala si instrainarea activelor rafinariei catre societatile din grupul Rompetrol. Cercetarile mai vizeaza modul de inregistrare in Evidenta contabila a societatii a unor venituri in valoare de 971 de miliarde de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea