Social

Din 2009 studentii isi pot lua credite de studii de la stat

Credite pentru studenti , de la anul. Aceasta este decizia anuntata de secretarul de stat pentru invatamant superior din ministerul Educatiei, Remus Pricopie, care a spus ca, incepand de anul viitor, studentii vor putea primi de la stat credite pentru studiu, desi acum acestia pot beneficia de acesti bani de la banci sau institutii private.

Oficialul a anuntat ca la 1 octombrie 2008 va fi infiintata Agentia de Credite pentru Studenti, iar de la 1 octombrie 2009 vor fi acordate primele credite. Declaratia a fost facuta in cadrul Congresului Studentilor din Romania, care are loc in aceste zile la Palatul Parlamentului din Bucuresti.

 

Problema creditelor pentru studenti a aparut in timpul dezbaterilor cu privire la cateva dintre problemele majore cu care se confrunta studentii romani. Printre aceste probleme se numara lipsa mijloacelor financiare necesare intretinerii, care ii obliga pe studenti sa munceasca in timpul facultatii, precum si abandonul scolar pe considerente economice si costurile mari ale instrumentelor necesare studiului, probleme care ar putea avea drept solutie creditele pentru studenti.

In acest moment studentii romani pot lua credite pentru studii de la banci si institutii private. Astfel, in functie de nevoi si proiectele pentru care au nevoie de bani, studentii pot imprumuta intre 500 si 1000 de euro, banii putand fi returnati din bursa sau alte venituri. Unele banci ofera studentului posibilitatea de a beneficia de o perioada de gratie de doi ani, iar pentru a incepe sa plateasca creditul dupa ce se angajeaza.  

Pentru a beneficia de un imprumut conditiile sunt urmatoarele: sa existe o adeverinta de student si sa existe si un venit – bursa sau salariu. Pentru cei care nu ai nici un venit o ruda de gradul intai poate lua imprumutul in numele tanarului. Creditul poate fi garantat cu valori mobiliare: depozite bancare , calculatoare, televizoare sau printr-un girant care poate fi si din afara orasului in care sunt efectuate studiile. Dobanzile pentru aceste credite pentru studenti sunt intre 15 si 18 la suta pe an.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea