Social

#eroare bec #mariana stoica deputat #deputat udmr #koto jozsef

Dilema in Parlament: Cum se repara greseala in cazul deputatului UDMR de Africa?

Curtea de Apel Bucuresti a decis ca reprezentatul UDMR Koto Jozsef , care a castigat la alegerile din toamna doar 46 de voturi, a ajuns in Parlament din greseala, mai precis dintr-o eroare a Biroului Electoral Central, urmand ca atat el cat si un deputal liberal de Maramures sa cedeze locurile altor candidati.

In premiera absoluta, doi deputati, unul de la UDMR, Koto Jozsef, si altul de la PNL, Pavel Horj, sunt pe cale sa-si piarda mandatul, desi nu se afla in niciuna din cele trei situatii prevazute de lege: deces, demisie, incompatibilitate , scrie Gandul.

Mai precis, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au constatat ca Biroul Electoral Central a atribuit gresit PNL, la redistribuire, un mandat din circumscriptia din Maramures, cand, de fapt, acest mandat trebuia acordat PNL, respectiv Marianei Stoica, pentru castigarea circumscriptiei 43 strainatate .

Din greseala, mandatul din circumscriptia Africa a fost dat UDMR, care trebuia sa obtina, de fapt, un mandat la intern, respectiv in circumscriptia Mures. Acum eroarea trebuie indreptata, chiar daca BEC si-a incetat existenta dupa publicarea rezultatului alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, iar deputatii au fost validati si au depus juramantul. Ce se mai poate face?

Vicepresedintele PD-L Valeriu Stoica, avocatul cardiologului muresean Benedek Imre, sustine ca o solutie ar fi o hotarare de Guvern, prin care BEC sa se reinfiinteze temporar pentru a revoca mandatele deputatilor Pavel Horj (PNL) si Koto Jozsef (UDMR), validandu-i, in schimb, pe Mariana Stoica (PNL) si Benedek Imre (ex-UDMR).

In decizia din 19 decembrie 2008 , instanta a admis partial solicitarea lui Benedek, in sensul ca a anulat mandatul lui Koto Jozsef, dar nu l-a putut pune pe Benedek in drepturi. In schimb, conducerea UDMR a sustinut ca decizia Curtii este nelegala si inaplicabila.

Argumentul tehnic era ca, anuland mandatul lui Koto Jozsef, se impunea organizarea de alegeri in colegiul 43 (Orientul Mijlociu, Africa, Asia), fiind posibil ca acestea sa fie castigate de candidatul altui partid; astfel, UDMR ar pierde un mandat, care i-a revenit, de drept, in urma alegerilor din 30 noiembrie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea