Social

Dieta femeilor trebuie adaptata varstei

Optiunile alimentare ale femeilor ar trebui corelate cu varsta, stilul de viata si nevoile nutritionale ale acestora, sustin specialistii de la Centrul de Nutritie al Universitatii din Boston (SUA). La orice varsta insa, organismul are nevoie de cateva alimente de baza : fructe, legume, proteine si anumite tipuri de grasimi, acestea furnizand vitaminele, mineralele necesare organismului. Intre 20 si 40 de ani, este perioada optima a maternitatii. Nutritionistii recomanda femeilor care urmeaza sa nasca legume verzi (cu aport crescut de acid folic, care previne nasterea unor copii cu malformatii). Calciul este important in aceasta perioada deoarece oasele - consolidate in adolescenta - continua sa se intareasca pana la varsta de 30 de ani. Vitamina D trebuie consumata atat din produse lactate , cat si din expunerea la soare (odata cu inaintarea in varsta, necesarul de vitamina D creste). Magneziul se gaseste in spanac, alune, orez. Vitamina B6 - in semintele de floarea-soarelui sau avocado. De asemenea, de fier mai mult au nevoie femeile care pierd mult sange prin menstruatie. Cantitati mari de fier se gasesc in carnea rosie, fructele uscate sau alune. Fierul se absoarbe mai bine daca se suplimenteza si consumul de vitamina C - din portocale, grapefrut si kiwi. Carnea de peste previne ridurile Aceasta este perioada in care apare menopauza. Organismul foloseste mancarea ingerata mult mai eficient. Apare frecvent constipatia, asa ca trebuie crescuta cantitatea de produse care contin fibre la 20-30 de grame pe zi. Pentru prevenirea aparitiei ridurilor, alimentatia care contine peste gras (somon, ton) este cea mai indicata. Cu timpul se instaleaza si o demineralizare osoasa (osteoporoza), asa incat in alimentatie este nevoie de mai multe produse care contin calciu si vitamina D. Este bine sa se reduca si consumul de cafea si bauturi acidulate (acestea scad absorbtia calciului din intestin). Dupa varsta de 60 de ani, deoarece absorbtia vitaminelor in organism se face mai greu, este nevoie sa se suplimenteze consumul complexelor de multivitamine, la recomandarea unui specialist. Odata cu inaintarea in varsta, gustul nu mai are aceeasi sensibilitate, astfel ca pofta de mancare scade. De aceea, pentru apetit crescut, specialistii recomanda persoanelor in varsta mancaruri colorate si savuroase.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea