Social

# dezastru marea neagra #Marea Neagra # delfini morti #delfini #razboi

Dezastru in Marea Neagra! Zeci de delfini morti din cauza razboiului

Un adevarat dezastru ecologic are loc in Marea Neagra. Zeci de delfini au fost gasiti morti pe plajele din Turicia si Bulgaria.

 

Potrivit cercetatorilor mamiferele marine ar fi migrat spre plajele din Turcia si bulgaria din cauza poluarii fonice produse de razboi. De la inceputul anului pana acum aproximativ 80 de exemplare au fost gasite moarte.

Jumatate dintre acestia s-au prins in plasele de pescuit ale pescarilor, avand pe corp urme specifice. Insa, pentru restul nu au fost gasite urme pe corp care sa determine cauza mortii. Ceretatorii cred ca poluarea fonica, provocata de echipamentele militare pot fi o cauza, ar fi cea care a dus la moartea acestora. 

Bayram Ozturk, presedintele TUDAV, a declarat ca moartea acestor delfini ramane „o intrebare fara raspuns”. 

„Trauma acustica este una dintre posibilitatile la care ne gandim. Nu avem dovezi care sa ateste ce ar putea provoca in Marea Neagra sonarul de frecventa joasa, pentru ca nu am mai vazut niciodata atat de multe nave si atat de mult zgomot, pentru o perioada atat de indelungata. Stiinta insa cere intotdeauna dovezi“, a declarat Ozturk.

Zgomotul subacvatic nu omoara direct animalele, insa le face sa migreze spre locuri in care sa nu fie deranjate. De asemenea, in cazul delfinilor, aceste sunete pot duce la pierderea simturilor, ajungand sa esueze pe plaje.

Delfinii au un simt al mirosului slab, dar o vedere excelenta si un auz perfect. Acestia se deplaseaza cu ajutorul ultrasunetelor poduse de ei. Acest lucru le permite sa se deplaseze prin apa, sa gaseasca hrana si comunice cu alti delfini. Delfinii sunt capabili sa produca o mare varietate de sunete prin sacul de aer nazal. Cand zgomotul ambiental este puternic (cum se intampla acum in unele regiuni din marea neagra), simtul ecolocatiei delfinilor poate fi afectat.   

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea