Social

Deversarea apei de la Stanca Costesti va dura doua saptamani

Subprefectul judetului Botosani, Mihai Elvadeanu, a declarat, joi, ca deversarea apei din lacul de acumulare Stanca Costesti va mai dura doua saptamani. Numarul persoanelor evacuate din pricina inundatiilor in judetul Botosani a ajuns la 995.

Este vorba de oameni care au case in aval de Prut, dar si din tabere de sinistrati . "Cei evacuati se vor intoarce treptat la casele lor, dar cu mare grija, fiindca, totusi, exista un pericol pana se goleste barajul si se ajunge la nivel de echilibru.

Apa in baraj intra destul de mult pentru ca nivelul crescut s-a mutat la Ripiceni, in ultima localitate de la coada lacului, unde zece case au fost inundate deja si 98 sunt in pericol de inundatii. In aval nu e nicio problema. Doar la Romanesti este un camp inundat. Aceasta deversare controlata va dura doua saptamani ca sa se creeze echilibru", a precizat subprefectul Elvadeanu.

Din punctul sau de vedere, specialistii au procedat foarte bine fiindca nu s-au produs inundatii in aval. Evacuarea apei nu poate fi facuta fara negocieri cu partea moldoveneasca.

"Din cate am inteles, la ei o portiune a barajului e din pamant. Deversarile se fac in anumite conditii. Cand ridici automat ecluzele, trebuie sa le ridici odata cu cei din Republica Moldova, fiindca, daca le deschidem doar noi, se poate inclina barajul si pot sa se produca trepidatii. In momentul de fata se deverseaza cam o treime din capacitate sau chiar mai putin. Nivelul apei din baraj ajunsese la 97 m. Maximul e de 98 de metri construit ca sa reziste la presiune. In momentul de fata incepe sa se reduca inaltimea apei", explica subprefectul.

Acesta a mai adaugat ca de acum inainte trebuie sa se treaca la evaluarea pagubelor, planuri de reconstructie , dezinfectare si decolmatarea fantanilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea