Social

#organe #spital #donare

Devenim donatori de organe post-mortem

"Legea acordului prezumat" este pe cale de a fi adoptata. Persoanele care nu si-au exprimat refuzul in timpul vietii pentru a-si dona organele se considera de a fi implicit de acord cu donarea lor dupa deces.

Proiectul de lege, bazat pe legislatie similara din Belgia si Portugalia, va elimina registrele nationale si posibilitatea romanilor de a-si exprima refuzul pentru prelevarea de organe post-mortem la medicul de familie. Vom avea la dispozitie doar un numar de telefon gratuit, unde trebuie sa suni daca nu doresti sa donezi organe dupa moarte.

Deputatii juristi au introdus noua lege din cauza numarului mic de donatori -cadavre. In urma ei, familia nu se poate opune decat daca decedatul facea parte dintr-un cult religios care interzice donarea de organe.

"Cei mai multi sunt saraci, sunt de la tara, si noi le asiguram cheltuielile de transport pentru donator. Eventual, le mai cumparam si sicrie, daca nu au bani, dar nu dam mai mult de 100-200 de lei”, spune directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant, dr. Victor Zota pentru Gandul.

Cole­giului Medicilor din Romania se opune proiectului despre care considera ca nu e etic si atinge principiile morale. "In loc sa incercam sa fortam obtinerea de organe, mai bine am face card de donator. Romanul are un cult pentru persoana decedata, pe care nu o considera un obiect. In plus, exista pericolul ca bolnavii sa fie lasati sa moara pentru a li se recolta organele", afirma prof. dr. Vasile Astarastoae .

Mai multe detalii despre cum puteti impiedica prelevarea de organe de la decedatii apropiati, in Gandul.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea