Social

#efecte deseuri #deseuri periculoase #deseuri #mediu

Deseurile periculoase - Ce efecte genereaza asupra mediului?

Din pacate, o mare parte din deseurile periculoase nu sunt tratate in mod corespunzator si ajung sa afecteze mediul inconjurator si sanatatea noastra. Orice deseu, incepand de la folia cu bule (perne de aer) pentru impachetat si pana la deseuri radioactive, daca nu este controlat, poate lasa o amprenta daunatoare asupra ecosistemelor noastre.

Pentru a intelege exact impactul deseurilor periculoase asupra mediului nostru, sa analizam unele tipuri de deseuri periculoase precum si efectele pe care le au atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Care sunt deseurile periculoase?

Exista mai multe tipuri de deseuri periculoase pe care industriile, institutiile medicale si chiar institutiile de invatamant le pot genera. Agentia pentru Protectia Mediului defineste deseurile periculoase ca fiind acele deseuri ale caror proprietati le determina a fi periculoase sau capabile sa produca un efect nociv asupra sanatatii umane sau asupra mediului inconjurator.

Iata cateva dintre cele mai frecvente tipuri de deseuri periculoase, ce au un impact major asupra mediului, generand numeroase efecte negative asupra acestuia.

Deseuri chimice

O substanta chimica este o substanta pura, ce poate fi intalnita atat in stare gazoasa, lichida, cat si in cea solida.

Produsele chimice pot aparea in mod natural sau le putem fabrica artificial in laborator. Multe substante chimice sunt folosite pentru a imbunatati calitatea vietii noastre si majoritatea nu sunt daunatoare mediului sau sanatatii umane. Cu toate acestea, unele substante chimice din deseuri au potentialul de a provoca daune, in anumite cantitati, si ar trebui utilizate numai atunci cand potentialele riscuri sunt gestionate in mod corespunzator. Deseurile chimice pot proveni atat de la laboratoare chimice, cat si institutii medicale sau alte centre de profil.

Deseuri medicale

Deseurile medicale pot proveni dintr-o varietate de surse, de la laboratoare, farmacii, cabinete stomatologice si spitale. In fiecare an, in Statele Unite, numai spitalele produc 5,9 milioane de tone de deseuri medicale.

Deseurile medicale includ articole contaminate de sange si fluide corporale, obiecte ascutite, dezinfectanti, deseuri radioactive si dispozitive sub presiune etc.

Un aspect important de avut in vedere este legat de cunoasterea modului de gestionare a acestor deseuri generate de activitatile medicale. Este esentiala existenta unor containere speciale de colectare a acestora. Totodata, eliminarea acestor deseuri se realizeaza potrivit legislatiei in vigoare, mai exact trebuie inlaturate prin procese autorizate, specifice fiecarui tip de deseu.

Deseuri electronice

Deseurile electronice reprezinta o problema majora in crestere la nivel mondial, ajungandu-se in fiecare an la cifre impresionante de deseuri electronice generate.

Materialele toxice din deseurile electronice pot dauna semnificativ atat mediului, cat si sanatatii umane. Acest lucru se datoreaza faptului ca partea electronica a acest deseuri contine substante chimice precum mercur, arsenic, cadmiu si plumb. Plumbul, in special, poate provoca leziuni neurologice si alte afectiuni la nivelul organismului uman.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea