Social

Democratii o sacrifica pe Hillary

Printr-o decizie arbitrara, democratii au optat pentru „continuitate“ la Casa Alba.
 
Pretinzand ca pot citi gandurile alegatorilor, liderii democrati au anulat putinele sanse pe care Hillary Clinton le mai avea pentru nominalizarea la prezidentiale. Comisia pentru statutul Partidului Democrat a revenit asupra deciziei de a anula alegerile primare din statele Florida si Michigan , optand pentru o solutie arbitrara, prin care Clinton primeste 60% din delegatii celor doua state, iar rivalul sau, Barack Obama, obtine 40% din delegati. Compromisul gasit de pana acum obscura comisie a partidului il avantajeaza clar pe Obama, care nu a participat la alegerile cu pricina. Zeci de suporteri ai lui Clinton au protestat fata de o decizie nedemocratica prin care liderii partidului i-au atribuit lui Obama voturile a aproape un sfert de milion de alegatori din Florida si Michigan, presupunand doar ca acestia ar fi votat pentru senatorul de culoare.

 

Pe langa umbra ce o arunca asupra corectitudinii alegerilor primare, decizia democratilor va cantari mult in ecuatia alegerilor din noiembrie. Atribuirea voturilor in mod arbitrar poate fi contestata in cadrul Conventiei Democrate din august, ceea ce ar prelungi lupta din partid si ar slabi unitatea acestuia inaintea bataliei finale cu candidatul republican John McCain. Totodata, in disputa dintre Obama si Clinton este implicata Florida, un stat-cheie in procesul electoral. Aici, democratul Al Gore a pierdut presedintia in favoarea lui George W. Bush, in urma unei decizii a Curtii Supreme de Justitie. Cum Florida poate decide noua administratie, galceava democrata in acest stat nu face decat sa-l avantajeze pe McCain. Acesta poate beneficia si de apropierea lui Obama de linia republicana, prin acceptarea sustinerii lui Collin Powell, artizan al politicii externe si de aparare a ultimelor administratii republicane.
Ramas de luni bune fara rival in randul republicanilor, McCain nu mai este supus uzurii politice si se bucura de lupta fratricida a democratilor. Consiliat de Henry Kissinger , el se pregateste sa razbune esecul din 2000, atunci cand a pierdut surprinzator nominalizarea in favoarea lui George W. Bush. Creditat cu sansa intai in fata lui Obama in state-cheie precum Ohio si Pennsylvania (unde ar fi pierdut insa concurand cu Clinton), McCain pare sa se indrepte catre o victorie doar aparent surprinzatoare in fata unor democrati care au mizat mai mult pe faptul senzational de a fi propus primul presedinte de culoare sau prima femeie presedinte decat pe o strategie electorala consistenta.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea