Social

Democratia ca miza în alegerile locale

Cateva zile inca de campanie si mergem (sau nu) la vot. O campanie in care cine a avut nervii tari si o doza mare de nepasare fata de rezultatul alegerilor s-a distrat. Urmeaza o saptamana de foc. si votul. Cea mai mare spaima in legatura cu acest vot nu se leaga de candidati, desi cei mai multi dintre ei sunt buni doar pentru a fi remaniati. Se leaga de electorat si de posibila absenta masiva de la vot. Se leaga de functionarea dezastruoasa a democratiei. Si asta intr-o tara care abia a trecut de ciclul „primar” in invatarea comportamentului democratic. In cazul in care 70% din alegatori nu se duc la vot, optiunea politica dominanta a societatii va echivala cu un refuz al democratiei. Conform chiar regulilor democratice extinse pana la utopie, refuzul ar trebui respectat si pus in aplicare, iar democratia insasi ca sistem politic, eliminata. De multe ori in aceasta situatie - cand populatia da semne de lehamite cu privire la jocul democratic, la care se adauga o societate civila slaba, lipsita de personalitate si de personalitati care sa fie civic implicate &i
circ;n viata cetatii, cum e cazul Romaniei-, daca apare un politician mai smecher si mai lipsit de principii , dar cu o mare foame de putere, gaseste conditii bune pentru a-si instala autoritatea sa in locul celor care au devenit lipsite de legitimitate.

 

Continuarea in Gardianul 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea