Social

Defilarea facliilor prin Capitala

Soldatii regimentului 30 Garda Mihai Viteazul au defilat cu torte aprinse prin Capitala. Defilare are loc in fiecare an pe 23 aprilie de ziua Fortelor Terestre din Romania care coincide cu ziua de Sf Gheorghe, ocrotitorul lor. Dar cum sarbatoare de Sf. Gheorghe a picat in prima zi de Paste defilarea a fost amanata pentru ziua de 28 aprilie.

Scurt istoric

La 1 iulie 1860, prin Ordonanta nr.63 a domnitorului Alexandru Ioan Cuza , s-a infiintat Batalionul 1 Tiraliori, prima unitate atestata documentar din armata romana moderna, acreditata cu paza palatului domnesc. Dupa numai un an, in 1861, cu ocazia mutarii batalionului de la Iasi la Bucuresti, denumirea acestuia devine Batalionul 1 Vanatori.

Dupa detronarea lui Cuza, la 11/ 23 februarie 1866, Locotenenta Domneasca a infiintat inca trei batalioane de vanatori identice, misiunile Batalionului 1 Vanatori fiind preluate de catre Batalionul 2 Vanatori. Acestui batalion, Carol I i-a acordat numele onorific " Regina Elisabeta ".

In 1930, Carol al II-lea a infiintat prin Inaltul Decret Regal nr. 1462 Garda Palatului. Tot el a introdus si denumirea de unitate de garda, pe care a acordat-o unor unitati cu bogate traditii, cum ar fi: Regimentul 2 Vanatori de Garda "Regina Elisabeta", Regimentul de Garda "Mihai Viteazul", Regimentul de Garda Calare, Regimentul 4 Rosiori de Garda "Regina Maria".

Din 1933 au aparut chiar si structuri superioare - brigazi si divizii de garda, care s-au pastrat pana in 1948.

Dupa 1948, in baza ordinului Statului Major General nr. 43837, s-a infiintat Batalionul de Garda Republicana, care a preluat sarcinile Garzii Palatului. Imediat dupa aceea, batalionul a devenit Regiment de Garda Republicana, pentru ca in 1949 sa se transforme in batalion de paza.

In 1964, in baza ordinului Marelui Stat Major, s-a infiintat Regimentul 30 Garda. El a fost conceput ca unitate luptatoare si numai in al doilea rand ca o unitate de garda.
In timpul evenimentelor din decembrie 1989, Regimentul 30 Garda a dat neamului romanesc 15 eroi si 30 de raniti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea