Social

Declaratii insolite ale oamenilor politici in 2005

De foarte multe ori, puterea detinuta de catre oamenii politici contrasteaza cu profunzimea gandirii lor. Anul 2005 nu a fost o exceptie. Bush, Chirac, Berlusconi si alti lideri politici au fost surprinsi facand declaratii deconcertante, incercand sa fie spirituali sau sinceri.
Si in anul 2005 presedintele SUA, George W. Bush, conduce de departe in topul gafelor. Postul britanic de televiziune BBC a dezvaluit intr-un documentar aspecte inedite din spatele usilor inchise din timpul negocierilor, esuate, pentru pace in Orientul Mijlociu ce au avut loc in Egipt, la Sharm al Sheikh, in 2003. Negociatorul-sef palestinian, Nabil Shaath, isi aminteste ce le-a spus Bush: "Dumnezeu mi-a dat o misiune. George, du-te si invinge-i pe teroristii din Afganistan. Si asa am facut. Apoi Dumnezeu mi-a spus: George, du-te si pune capat tiraniei in Irak. Si asa am facut. Si din nou aud cuvintele lui Dumnezeu: Du-te si ofera-le palestinienilor un stat si israelienilor securitatea. Si asta am de gand sa fac, Dumnezeu mi-e martor". Un oficial de la Casa Alba a declarat ca presedintele nu a facut niciodata asemenea afirmatii, dar oficial administratia ame-ri-cana nu a facut nici o dezmintire. Prese-dintele american a mai fost prins pe picior gresit de un fotoreporter al agentiei Reuters, la recentul summit al ONU de la New York. Acesta a reusit sa-l fotografieze pe Bush in timp ce scria un bilet secretarului sau de stat, Condoleezza Rice. Sa nu credeti ca o intreba despre cine stie ce problema internationala complicata. Pe biletel scria: "As cam avea nevoie la toaleta. Crezi ca se poate?". Alta. Aflat in vizita la Beijing, seful Casei Albe a vrut sa scape de intrebarile incomode ale ziaristilor, iesind repede din sala de conferinte. Numai ca s-a trezit in fata unei usi inchise pe care a incercat zadarnic sa o deschida. Ca sa scape de situatia penibila, Bush s-a intors spre cei de fata si le-a spus: "Am vrut sa fug de aici, dar e foarte evident ca nu a mers".

Berlusconi vrea o romancuta pentru ca a sustinut Romania la UE!
Renumit pentru gafele sale, premierul italian Silvio Berlusconi "a comis-o" si la vizita premierului Calin Popescu Tariceanu in Italia.
"Nu i-am spus inca prim-ministrului Tariceanu, dar intentionez ca, la 1 ianuarie 2007, cand Romania va adera la UE, sa-i prezint un decont pentru ca in toata aceasta perioada am fost un avocat al intereselor romanesti. Premierul Tariceanu va trebui sa-mi prezinte in schimb o fata foarte frumoasa din Romania. Si iata, de altfel, un motiv in plus sa nu mai amanam acest lucru pana in 2007", a continuat Berlusconi. Acestea nu sunt singurele perle scoase in 2005 de premierul italian. Cu prilejul inaugurarii Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, la Parma, festivitate la care a luat parte si seful Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, premierul Silvio Berlusconi s-a laudat, mai in gluma, mai in serios, ca si-a "utilizat toate calitatile de playboy" si chiar a "curtat-o pe presedinta Finlandei" pentru a obtine sediul agentiei in Italia. Cavalerul de la Roma a declansat un adevarat scandal diplomatic intre cele doua state la acea data.

Presedintele Iranului a propus ,stergerea Israelului de pe harta lumii"
Seful statului iranian a lansat atacuri socante la adresa Israelului, acuzand europenii ca au creat ,mitul masacrarii evreilor". Mahmud Ahmadinejad: ,Occidentalii au inventat un mit numit Holocaust, pe care l-au plasat deasupra lui Dumnezeu, a religiilor si a profetilor. Daca, in tara sa, cineva il pune in cauza pe Dumnezeu, nu i se reproseaza nimic, insa daca neaga mitul masacrarii evreilor, purtatorii de cuvant sionisti si guvernele aflate in solda sionismului incep imediat sa vocifereze". Liderul iranian le-a sugerat occidentalilor ca statul evreu ar trebui transferat pe teritoriul Europei, Statelor Unite sau Canadei ori chiar in Alaska. ,Daca spuneti ca intr-adevar ati masacrat sase milioane de evrei, de ce trebuie ca opresata natiune pales-tiniana sa plateasca un pret atat de mare? De ce ati venit in inima Palestinei si a lumii islamice? De ce ati creat un regim sionist artificial?", s-a intrebat, retoric, Ahmadinejad. El mai "propusese" Germaniei si Austriei sa ofere Israelului pamant din propriile teritorii sau, si mai grav, "stergerea Israelului de pe harta lumii". Seful statului iranian a acuzat Occidentul ca ii oprima pe musulmani, ca le-a invadat tarile si le-a rapit bogatiile. ,Daca civilizatia voastra este construita pe agresiune, pe oprimarea oamenilor sarmani, pe sufocarea vocii justitiei si saracirea oamenilor, vom spune sus si tare ca uram civilizatia voastra gaunoasa", a conti-nuat Mahmud Ahmadinejad.

Schwarzenegger a ramas un Terminator
Arnold Schwarzenegger, guvernatorul statului California, a declarat, dupa ce a pierdut toate cele patru consultari electorale pe care le-a initiat, ca "daca ar mai face un film Terminator l-ar trimite inapoi in timp ca sa anuleze alegerile pe care le-a ordonat". De altfel, Arni a devenit nepopular si in tara sa natala dupa refuzul de a-i comuta pedeapsa cu moartea in inchisoare pe viata fostului lider al bandei Crips, Stanley ,Tookie" Wlliams. Liderii partidului ecologist din Austria au solicitat chiar ca ,Terminatorului" Schwarzenegger sa-i fie retrasa cetatenia austriaca.

Jacques Chirac:
"Singurul lucru pe care l-au facut britanicii pentru agricultura europeana a fost vaca nebuna "
Presedintele Jacques Chirac nu a scapat prilejul nici in 2005 de a-i intepa pe britanici. Aflat la celebrarea a 750 de ani de la infiintarea orasului Kaliningrad, seful statului francez a glumit pe seama britanicilor, starnind hohotele de ras ale omologilor sai rus, Vladimir Putin, si german, cancelarul Gerhard Schroeder. ,Singurul lucru pe care l-au facut britanicii pentru agricultura europeana a fost vaca nebuna", le-a spus Chirac celor doi prieteni. ,Oricum, nu poti avea incredere in oameni ale caror mancaruri sunt atat de rele. Dupa Finlanda, Anglia este tara unde se mananca cel mai prost", a adaugat Chirac. ,E mai rau decat sa mananci hamburgeri?", a intrebat Putin, intepandu-i pe americani. ,Hamburgerii sunt un deliciu pe langa mancarea englezilor", a fost replica liderului francez. Presa britanica si finlandeza l-au taxat dur pe Chirac. Cum ar reactiona presedintele francez daca i s-ar spune ca este ,un snob trecut care miroase a usturoi", scria ,Daily Telegraph". ,Daily Express" o sfatuia pe regina Elisabeta a II-a sa-i puna mancarea in cap cand va veni in vizita in Marea Britanie. Proprietarul unui celebru restaurant finlandez declara, in replica: ,Este ca si cum ai spune ca francezii sunt poporul cel mai nespalat. Ei folosesc sapunul la minimum, dar presedinta noastra nu-i insulta".

Premierul olandez Balkenende, un Harry Potter
In seria incidentelor diplomatice am putea include declaratia ministrului de externe belgian Karel De Gucht, care l-a descris pe premierul olandez Jan Peter Balkenende drept ,un amestec de Harry Potter si burghez obraznic si rigid". Motivele: stilul extrem de tineresc, ochelarii cu rame rotunde si... frizura cu breton. Diplomatul belgian nu este la primul incident de acest fel. Recent, el a catalogat Republica Democrata Congo drept ,stat neizbutit". Belgienii si-au cerut scuze de la olandezi, dar luna aceasta ministrul belgian al finantelor, Freya van den Bossche, a comis-o si el, calificandu-i pe omologii sai din Tara lalelelor drept ,mici burghezi" si ,neindemanatici". Presa olandeza a catalogat-o pe Freya van den Bossche drept ,gura mare". ,Cariera si popularitatea acestei mame cu doi copii sunt la fel de vertiginoase ca si inaltimea ei impresionanta", scria ziarul ,Volkskrant".

Gyurcsany: "Ce dracu mai vrea Europa de la noi?"
Presat de Comisia Europeana sa reduca investitiile in infrastructura sau ajutoarele sociale, in caz contrar Ungaria fiind amenintata cu suspendarea fondurilor de dezvoltare comunitare, premierul ungar Ferenc Gyurcsany a izbcnit: ,Standardul de viata al ungurilor este sub media europeana. Ce dracu mai vrea Europa de la noi?"

Sarkozy si "gunoaiele" din Franta
In timpul protestelor violente ale imigrantilor care aproape incendiasera Franta, ministrul Nicolas Sarkozy i-a numit "gunoaie" si "nebuni" pe tinerii care continuau sa dea foc la masini, scoli si gradinite, anuntand ca daca ,politia nu va reusi sa calmeze spiritele, atunci cu siguranta armata o va face". Aceste declaratii au pus mai mult gaz pe foc, protestele fiind cu greu oprite, numai dupa instaurarea starii de urgenta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea