Social

Debarcarea lui Adrian Nastase in patru timpi

Sedinta CNC al Coalitiei, de lunea viitoare, va reprezenta un test de rezistenta a Coalitiei. Liberalii vor avansa un plan in patru etape de schimbare a lui Adrian Nastase din fruntea Camerei deputatilor. Daca nu, s-ar putea lasa cu anticipate in toamna.
Reprezentantii Aliantei D.A. pregatesc o initiativa parlamentara pentru adoptarea unei Hotariri a Camerei Deputatilor de modificare in regim de urgenta a patru articole din Regulamentul Camerei. Ele se refera la: accesul presei la comisiile de specialitate devine regula; membrii din comisiile IT si egalitate de sanse pot activa si in alte comisii de specialitate; secretarul general si secretarul general adjunct nu mai sint desemnati exclusiv de presedintele Camerei; procedurile de revocare - oricare membru al Biroului Permanent poate fi revocat fie la solicitarea grupului parlamentar care l-a propus, fie la solicitarea a jumatate plus unu din numarul deputatilor.

Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvint al PNL, ne-a schitat urmatorul calendar privind aceasta propunere de Hotarire parlamentara: Presupun, tinind cont de numeroasele piedici ce pot interveni, urmatoarele etape - luni 13 iunie vor fi discutii in CNC al Coalitiei, luni 20 iunie va intra in sedinta Biroului Permanent al Camerei, marti 21 iunie se va vota in Comisia de Regulament, iar marti 28 iunie, vot in plenul Camerei.

Tot Nicolaescu a mai precizat ca schimbarile se impun urgent pentru ca Parlamentul nu a functionat cum trebuie din cauza modului in care a fost condus, iar a astepta adoptarea integrala a regulamentului ar insemna sa operam schimbarile in septembrie sau octombrie. Si daca totul va merge snur (chiar prin cistigarea unei saptamini), este greu de crezut ca Nastase va fi schimbat in aceasta sesiune. Timpul fizic nu o permite, pentru ca mai trebuie o sedinta de plen pentru acuzarea lui Nastase si, in plus, proiectul ar putea stationa si la Curtea Constitutionala.
Bechtel - moneda de schimb

In Coalitie, Alianta D.A. trebuie sa obtina acordul UDMR si PC pentru aceste modificari in regim de urgenta ale celor patru articole ale Regulamentului. Se stie, cele doua formatiuni au manifestat o serie de reticente, iar recenta defectiune din Comisia de cultura a Senatului, unde Legea minoritatilor a primit aviz negativ, pare sa fi infierbintat spiritele in UDMR.

Miercuri seara, in CNC al Coalitiei se pare ca UDMR a fost despagubita. In afara faptului ca s-au dat asigurari ca legea va iesi in final cum trebuie, s-a mai decis alocarea a 213 milioane de dolari pentru a se putea continua lucrarile la proiectul Bechtel.

S-a decis alocarea acum a acestor bani, pentru ca, desi este considerat prioritar Coridorul IV, finantarea acestuia nu poate demara mai repede de anul 2006. In Coalitie, reintrarea in carti a proiectului Bechtel a fost propusa de PNL, scopul fiind de a repara orgoliul ranit al celor de la UDMR.
UDMR nu zice Nem, PC nu spune inca Da

Marton Arpad, liderul deputatilor UDMR, ne-a declarat urmatoarele privind modificarile in regim de urgenta, punctuale, ale Regulamentului Camerei: Daca PNL vine cu un text care nu va putea fi atacat la Curtea Constitutionala, atunci il vom analiza in forurile noastre de conducere si-l vom dezbate in Coalitie. Numarul 2 din PC, Daniela Popa spune: Nu avem nimic de obiectat privind modificarile Regulamentului, dar nu este moral sa schimbam acum patru sau cinci articole. Eu zic ca ar fi bine sa asteptam cind va fi gata tot textul Regulamentului. In fine, vom vedea cum se va pune problema in Coalitie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Vehiculele electrice vor reduce poluarea cu peste 20%

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare