Social

De la saraci la bogati dupa reteta Mazare

Familia Suditu se judeca de sapte ani cu Primaria Constanta pentru retrocedarea a 5.500 de metri patrati de faleza. Astazi este un nou termen in instanta. Procesele de acest fel, specialitatea primarului Radu Mazare, l-au trimis pe acesta la DNA.

Primarul Constantei are probleme in a respecta proprietatile. El este cercetat, impreuna cu toti colaboratorii sai implicati in aplicarea Legii 19/2001, de catre Departamentul National Anticoruptie, pentru ca ar fi tergiversat retrocedarea unui teren de 98 ha mostenitorilor de drept ai familiei Movila. Potrivit procurorilor, dupa moartea acestora, primaria i-a improprietarit ilegal in zona Mamaia pe citiva potentati ai Constantei. Prejudiciul, spun autoritatile care ancheteaza cazul, este de 40 de milioane de euro.

Primaria e ocupata

Reteta de tergiversare pare a fi universal-valabila. Dupa ce li s-a refuzat ani de zile dreptul la retrocedare , pe motiv ca terenul e parc sau ca primaria nu are timp, familia constanteana Suditu isi vede acum pamintul parcelat pentru casele construite de ANL. Terenul de 5.500 de metri patrati, situat in apropiere de faleza Constantei, pe strada Brizei colt cu Zefirului, a fost nationalizat in anii 40, fara titlu, de la familia Suditu. Pina in 1990 si chiar mai incoace, pamintul a ramas pirloaga. Familia Suditu a facut inca din 1992 cerere la primarie ca sa-l primeasca inapoi, incurajata si de faptul ca terenul era liber. Ca si in cazul Movila, primaria a aminat retrocedarea. Faptul ca pina in prezent nu s-a primit nici un raspuns, ca urmare a notificarii, nu reprezinta sub nici o forma o incercare de tergiversare a solutionarii cererii, ci aceasta stare de fapt rezulta din existenta unui numar foarte mare de notificari, sunau raspunsurile primariei la cererile familiei Suditu.

Parcul nu se retrocedeaza

Primaria a fost data in judecata de proprietari. Seria proceselor a inceput in 1998, insa ele s-au prelungit pina azi fie din cauza unei proaste administrari a probelor, chiar de catre familia revendicatoare, fie din cauza unor suspecte practici aplicate de judecatoria Constanta sau de indiferenta juristilor primariei. Instanta a admis, dupa o expertiza, ca exista posibilitatea restituirii in natura, dat fiind ca terenul era liber, povesteste Maria Matei, avocata familiei Suditu. Insa Primaria Constanta s-a opus, pe motiv ca terenul este afectat de spatii de circulatie, rutiere si pietonale si de spatii verzi ale unui parc. Mariana Suditu, nora proprietarilor, isi aminteste ca in 1998 se amenajase acolo un parculet, Primaria facea caz, ca nu ne poate da terenul, pentru ca erau niste banci pe el.

A doua nationalizare

Daca pentru proprietari parcul a fost imposibil de retrocedat, pentru ANL primaria si guvernul au gasit impreuna o solutie. Guvernul a emis, in 2002, pe baza unei decizii a consiliului local Constanta, o hotarire prin care practic se renationalizeaza terenul. El a fost trecut in domeniul public al primariei si cedat ANL pentru constructia de locuinte, explica avocata Maria Matei. Procesele au fost intrerupe citiva ani din cauza unor probleme intervenite in familia Suditu: proprietarul si fiul lui au murit si a ramas sa se judece cu primaria nora, respectiv sotia celor doi. In iulie 2005, procesele au fost reluate. Sintem acum la Curtea de Apel Constanta, unde se judeca legalitatea hotaririi date de Guvern in 2002, prin care terenul a fost trecut in domeniul public si dat ANL spune Matei. Pina la o decizie a instantei, mai sint liberi doar 1.700 de mp, intrucit ANL a inceput deja constructia unor blocuri.

Asta e viata!

Primarul Constantei, Radu Mazare, spune ca nu stie exact care e situatia in cazul terenului familiei Suditu, insa are o viziune proprie asupra lucrurilor: Asta e viata. Sint foarte multi proprietari care nu si-au primit terenurile inapoi, iar pentru altii care le-au primit sint eu acum cercetat de DNA. Nu ti se da orice in lumea asta. Probabil nu au actele necesare ca sa cistige, de asta o tin asa mult in procese, iar daca au dreptul, probabil o sa primeasca despagubiri. Ce sa facem? Am facut niste case pentru amariti!, a motivat Mazare decizia primariei de a da terenul ANL.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea