Social

#vaccin astrazeneca

De ce vaccinul AstraZeneca produce reactii adverse la prima doza?

Medicul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, a explicat ca reactiile adverse la serul AstraZeneca pot fi mai frecvente după prima doză, comparativ cu alte vaccinuri, dar scad la a doua administrare. 

„Explicaţia este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Este un alt tip de vaccin, foloseşte un vector viral. Pot să vă spun că nu sunt neapărat reacţii adverse mai grave, sunt, poate, mai frecvente decât cele de la vaccinurile care folosesc o altă tehnologie. Însă, particularitatea este legată de faptul că, la cea de-a doua doză, rata de reacţii adverse este mult scăzută, comparativ, de pildă, cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat că la doza a doua frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare decât după prima doză”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Vaccinul bazat pe vector viral, face ca organimsul sa reactioneze atât faţă de adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina „spike”.

„Ţine de reactogenitatea vaccinului şi ţine de modalitatea de răspuns a organismului nostru faţă de acest tip de antigen, care - în cazul vaccinului bazat pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de vector, faţă de acel adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina „spike”. Acesta este motivul pentru care sunt mai frecvente. Dar ce este important de reţinut este beneficiul pe care îl obţinem după vaccinare. Iar, la a doua doză, frecvenţa reacţiilor adverse este semnificativ mai redusă decât după prima doză”, a mai precizat medicul.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a recomandat ca persoanelor care au făcut reacții adverse severe după prima doză de vaccin sa nu li se mai administreze și a doua doză.

Se contraindică în mod absolut efectuarea rapelului cu același tip de vaccin. De asemenea, este foarte probabil că nu se mai efectuează rapel nici cu celelalte tipuri de vaccin, pentru că sunt precauțiuni ridicate la persoanele care au o reacție anafilactică la orice tip de vaccin”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Sursa foto: digi24.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea