Social

#handbal romania #handbal feminin #handbal

De ce sunt fetele noastre atat de bune la handbal? Istoria handbalului feminin din Romania

Handbalul este un sport mult mai dinamic decat fotbalul, cu faze unice si rasturnari spectaculoase de situatie. O echipa poate pierde in ultimele cinci minute ale meciului, chiar daca pana atunci a condus detasat. Terenul mult mai mic si controlul mult mai bun al mingii sunt doar cateva dintre motivele pentru care handbalul ofera spectacol. In Romania, primul meci de handbal, despre care gazetele vremii au scris, a fost disputat cel mai probabil in vara lui 1921.

Partida se juca la putin timp dupa ce primul joc de handbal din lume avusese loc la Berlin, in iarna anului precedent. De atunci si pana acum, acest sport a cunoscut o transformare incredibila, atat ca popularitate, dar si ca mod de joc, sau rezultate inregistrate la nivel international. Hanbalul feminin este dovada vie a acestui parcurs uluitor, de la sport-experiment, la fenomen national:

Primul titlu mondial la handbal feminin in echipa de sapte

Chiar daca mai obtinuse inainte alte doua titluri mondiale (1956 si 1960), insa in perioada in care echipa era compusa din 11 jucatoare, anul 1962 este unul special pentru handbalul feminin din Romania. In acel an, echipa de fete a tarii, participanta la Campionatul Mondial de Handbal (organizat chiar in Romania), obtinea medialia de aur. Era prima mare victorie a acestui sport, de cand Federatia Internationala de Handbal stabilise reducerea numarului de jucatoare, de la unsprezece la sapte.

Echipa de atunci era formata din Iosefina Stefanescu (capitanul echipei), Irina Hector, Ana Botan, Aurora Leonte, Maria Constantinescu, Antoaneta Otelea, Iuliana Naco, Liliana Borcea si multe alte jucatoare de exceptie din acea generatie. Sportivele antrenate de Constantin “Pilica” Popescu au castigat trofeul suprem, chiar acasa, dupa un meci dramatic in fata reprezentativei Danemarcei. 

Rezultatele echipei nationale in turneele internationale

Cele trei turnee mondiale (1956, 1960, 1962) reprezinta doar o mica parte a rezultatelor remarcabile, pe care echipa nationala de handbal feminin le-a inregistrat de-a lungul timpului. Iata alte cateva succese importante ale sportivelor romance:

Cele mai bune rezultate de la Jocurile Olimpice

Pana in prezent, fetele noastre nu s-au calificat decat la patru editii ale Jocurilor Olimpice. Cel mai bun rezultat a fost la Olimpiada de Vara din 1976, clasandu-se atunci pe locul 4. Handbalista Cristina Maer este cea mai buna marcatoare romanca la Olimpiade de pana acum (56 de goluri), fiind inclusa si in All-Star Team-ul din 2008.

Cele mai bune rezultate la Mondiale (in sapte jucatoare)

Echipa de handbal feminin a Romaniei este singura selectionata din lume care a participat la toate editiile Campionatului Mondial desfasurate pana acum. Pe langa performanta notabila din 1962, alte clasari foarte bune au fost obtinute in: CM din Iugoslavia 1973 (locul 2), CM din Rusia 2005 (locul 2), CM din Danemarca 2015 (locul 3).

Cele mai bune rezultate de la Europene (in sapte jucatoare)

Rezultate ce nu pot fi trecute cu vederea au fost inregistrate la urmatoarele editii ale Campionatului European de Handbal: CE din Danemarca si Norvegia 2010 (locul 3), CE din Romania 2000 (locul 4), CE din Franta 2018 (locul 4), CE din Danemarca Suedia 2016 (locul 5).

Cristina Neagu - de 4 ori “Cea mai buna handbalista din lume”

Cristina Neagu este singura practicanta din lume a acestui sport, recompensata de patru ori cu distinctia “Cea mai buna handbalista IHF a anului”. Ultima distinctie pe care jucatoarea lui CSM Bucuresti a primit-o a fost in pauza meciului Senegal-Congo, din cadrul Campionatului Mondial de Handbal din 2019 (Japonia), recompensand activitatea sportivei noastre in anul precedent. Jucatoarea de 31 de ani a condus echipa Romaniei in semifinalele Campionatului European din 2018, pentru a treia oara in istorie si pentru prima data din 2010 incoace. Celelalte trei astfel de distinctii au fost acordate Cristinei Neagu in anii: 2010, 2015, 2016.

Junioarele, campioane mondiale in 2014

La o distanta de 15 de ani de ultima reusita de acest gen, selectionata de handbal U18 castiga in urma cu sase ani aurul la Mondialele disputate in Macedonia. In finala disputata in Biljanini Izvori Sports Hall, fetele antrenate de Aurelian Rosca s-au impus in fata echipei Germaniei, printr-o victorie categorica si fara drept de apel: 32-21 (15-7). Trebuie mentionat si faptul ca la editiie precedente ale Europenelor de Handbal U18, fetele noastre reuseau sa obtina bronzul in 2006 (30-28, impotriva Frantei) si locul 4 in 2012 (30-36, impotriva Norvegiei).

Daca esti un fan declarat al handbalului feminin romanesc, ai parte de meciuri tari pe intreaga durata a calendarului calendaristic, atat in campionatul intern, cat si in competitiile internationale. Mai mult decat atat, ai parte de o oferta foarte buna la pariuri in handbal, asadar, intra chiar acum pe urmatorul link, pentru a fi la curent cu cele mai tari cote ale evenimentelor din acest sport: https://ro.betano.com/sport/Handball-HAND/.

Sursa foto: pixabay.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea