Social

De ce Securitatea?

In privinta comunismului, romanii, ca popor, au o mare problema, strans legata de furia oarba in a regiza o lustratie in corpore.
 
In cazul deconspirarii celor ce au colaborat cu politia politica a regimului comunist, Securitatea, ca obiect de studiu, s-a suprapus cu Securitatea, ca obiect al maniei. Iar din aceasta confuzie, ce aparent a facut numai victime nevinovate, de tipul Monei Musca sau al nu stiu carui calugar renumit pentru harul sau divin, a rezultat lovitura apriga pe care institutia abilitata cu cercetarea arhivelor Securitatii a primit-o, prin amputarea mecanismului de coercitie. Cum a mai rezultat si scaderea increderii in deconspirarile facute de aceeasi institutie.

Fenomenul este unul periculos din punctul de vedere al memoriei istorice. Pentru ca Securitatea nu trebuie nici uitata, nici ignorata, dar mai ales din alte motive decat cele care tin de sfera emotiva a fiecaruia.


Ar fi vorba, in primul rand, de acele repere morale din societatea civila care si-au construit un portofoliu de opozanti ai comunismului, cand, de fapt, au contribuit in trecut, cu gandul, fapta si cuvantul, la constructia „democratiei populare“.

In aceasta categorie a ipocritilor intra inclusiv judecatorii de azi ce ieri scriau note informative . Pentru ca dintre toti aceia care influenteaza comportamentul unei societati ei sunt singurii care exercita aceasta putere prin intermediul legii si ca obligatie de serviciu. Cum, intr-un sens mai metaforic insa, o fac si preotii.

In privinta comunismului, romanii, ca popor, au o mare problema, strans legata de furia oarba in a regiza o lustratie in corpore. Dupa retragerea trupelor sovietice din 1958, argumentul mentinerii dictaturii cu ajutorul armelor pica. Si totusi, fara a fi avut printre valorile traditionale inclinatia spre comunism, romanii au ramas fideli regimului.

Pana la urma, daca numarul total de turnatori se va dovedi suficient de mare pentru a genera o concluzie de genul „unu din cinci romani si-a spionat vecinul“, inseamna ca o condamnare in masa a celor ce au colaborat cu Securitatea ar decima societatea romaneasca, chiar daca numai printr-o blamare de ordin moral. Aceasta radiografie a romanilor ce poate reiesi din studiul arhivelor Securitatii este insa absolut esentiala pentru a intelege cel putin cateva tare ale societatii de astazi. Si ca orice radiografie, poate dicta apoi si un diagnostic pe masura.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea