Social

#echipamente de siguranta # echipamente de protectie

De ce este important sa folosesti echipamente de siguranta si protectie?

Echipamentul individual de protectie (EIP) este un dispozitiv sau un mijloc destinat a fi purtat sau tinut de catre o persoana pentru a o proteja impotriva unuia sau mai multor riscuri de natura sa ii ameninte siguranta sau sanatatea in principal la locul de munca. Alegerea de echipamente de siguranta si protectie se va face din ingco mag in functie de riscurile de prevenit, de conditiile de munca si de utilizatori, si asta foarte precis (sarcini indeplinite de utilizator, marimea utilizatorului, compozitia produselor utilizate, standardele in vigoare, etc.). In alegerea EIP poate fi consultat si medicul de medicina muncii.

Principiile generale de prevenire

Angajatorul ia masurile necesare pentru asigurarea securitatii si protejarii sanatatii lucratorilor din unitate, inclusiv a lucratorilor temporari. Aceste masuri includ actiuni de prevenire a riscurilor profesionale, informare si instruire precum si stabilirea unei organizatii si resurse adecvate. Se asigura ca aceste masuri sunt adaptate pentru a tine seama de circumstante in schimbare si urmareste imbunatatirea situatiilor existente. Atunci cand la acelasi loc de munca sunt prezenti lucratori din mai multe companii, angajatorii trebuie sa coopereze la punerea in aplicare a prevederilor referitoare la siguranta, igiena si sanatate.

Angajatorul trebuie sa caute toate mijloacele pentru a asigura siguranta angajatilor sai prin:

  • Eliminarea sau reducerea riscurilor la sursa
  • Implementarea masurilor de protectie colectiva
  • Oferirea de instructiuni adecvate angajatilor.

Este important de precizat ca echipamentul individual de protectie ar trebui utilizat doar ca ultima solutie atunci cand celelalte mijloace folosite pentru reducerea riscului se dovedesc a fi insuficiente sau imposibil de implementat.

Acest echipament este utilizat pentru a minimiza expunerea la agenti fizici, chimici sau biologici nocivi. Daca nu pot elimina un pericol, pot cel putin elimina sau reduce semnificativ riscul de ranire. De exemplu, purtarea de protectii pentru urechi reduce riscul de deteriorare a auzului, atata timp cat aparatoarele sau castile pentru urechi sunt adecvate tipului de zgomot implicat si sunt utilizate corect.

Obligatiile angajatorului

Apoi, angajatorul trebuie sa se asigure ca EIP este utilizat corect. Pentru aceasta, acest echipament trebuie sa fie:

  • Furnizat gratuit.
  • Adecvat riscurilor care trebuie prevenite si lucrarilor de efectuat.
  • Folosit in conformitate cu designul lor.
  • Verificat si intretinut periodic.
  • Modificat dupa expirarea datei de valabilitate sau deteriorare.
  • Compatibile intre ele daca situatia de lucru necesita utilizarea combinata a mai multor EIP si mentine aceeasi eficienta a fiecarei piese de echipament.
  • Rezervat pentru uz personal, cu exceptia cazului in care natura echipamentului si circumstantele impun utilizarea succesiva a acestui echipament de catre mai multe persoane; in acest caz, trebuie luate masuri pentru a se asigura ca o astfel de utilizare nu prezinta nicio problema de sanatate sau de igiena.

Informare si instruire

Este necesar un program de formare care sa permita lucratorilor sa invete cum sa poarte EIP, cum sa obtina protectie maxima fata de acesta si cum sa aiba grija de el.

Fiecare angajat trebuie sa cunoasca riscurile impotriva carora il protejeaza echipamentul individual de protectie, conditiile de utilizare, in special instructiunile de pastrare si intretinere a acestui echipament.

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea