Social

# peste craciun #obiceiuri craciun #traditii craciun #craciun

De ce este bine sa mananci peste in prima zi de Craciun. Traditii si obiceiuri

Craciunul este una dintre cele mai importante sarbatori ale crestin ortodocsilor. Nasterea Domnului este o sarbatoare plina de semnificatii, dar si obiceiuri si traditii.

La masa de Craciun este de bun augur sa ascultam colinde, cantece ritualice de belsug, de rodire a ogoarelor si de armonie in relatiile interumane.

Sa mancam peste la micul dejun pentru a fi sprinteni tot anul. Pentru ca sporul casei sa nu se risipeasca, negustorii si oamenii de afaceri implinesc un ritual: din ziua de Craciun ei incep sa noteze intr-un caiet seria banilor cheltuiti in fiecare zi. In timp, s-a constatat ca prin acest obicei, gospodarul nu mai face cheltuieli neprogramate si paguba fuge din caminul sau.

Potrivit traditiei, astazi este bine sa ne impodobim locuinta cu flori rosii (Floarea Craciunului si Cactusul de Craciun) si coronite din ramuri de brad. Aceste vegetale de culoare rosie si verde inspira membrilor familiei ganduri bune, armonie si pastreaza sentimentele de dragoste in familia noastra.

Prima persoana care ne calca pragul trebuie sa fie un barbat brunet. Acest oaspete aduce norocul in casa si in viata noastra. Traditiile stramosesti ne invata sa evitam sa primim in casa noastra un barbat roscat pentru ca tot anul ne vom confrunta cu necazuri cauzate de intrigi si de abuzuri de tot felul.

Ca sa atragi bunastarea, norocul si sanatatea, trebuie sa faci in asa fel incat sa nu-ti lipseasca din casa frumoasa Craciunita si cununa de vasc. Mananca macar un mar in prima zi de Craciun, ca sa ai parte de sanatate tot anul viitor. Ca sa ai trupul placut mirositor in anul ce va sa vina, fa-ti baie in prima zi de Craciun. Atentie! Nu e bine sa faci acelasi lucru si pe 1 ianuarie. Ai grija sa pui pleava de grau sub fata de masa, la ospat, pentru belsug si sporul casei. Ca sa tii departe deochiul, farmecele si rautatile, pune pe cele patru colturi ale mesei usturoi si mac. Nu te supara daca, din greseala, rastorni o cutie cu chibrituri, daca versi vin pe masa, daca iti tiuie urechea, de Craciun, caci toate sunt semne de noroc. E bine sa faci o pomana pentru amarati, ca sa ai parte de bogatie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea