Social

#fenomene meteo severe #fenomene meteo #meteorolog #romania

De ce au aparut in Romania fenomenele meteo severe. Meteorolog: "Vara asta va intra in istorie"

Meteorologii au explicat de ce in Romania au devenit tot mai frecvente fenomenele meteo extreme. De asemenea, in ultimele doua saptamani, tara noastra s-a confruntat cu valuri de canicula insuportabile. Specialistii spun ca aceste fenomene nu sunt locale, ci la o scara larga, iar cercetatorii fac analize pentru a afla cu exactitate originea lor. In cea ma mare parte, acestea se produc din cauza incalzirii globale.

 

"Fenomenele extreme au predominat in toata emisfera nordica, si in Romania, am avut astfel de contraste cu regiuni cu canicula, dar si altele cu instabilitate atmosferica, cu furtuni puternice, cu inundatii. Si nu doar Romania se confrunta cu aceste extreme, si in Italia sunt regiuni cu inundatii, altele cu canicula si incendii de vegetatie. Aceasta vara va intra in istoria climatologiei si vom vorbi si vom cerceta aceste fenomene. Un lucru e clar, intreaga emisfera nordica, acum cand e vara, a fost cu astfel de fenomene, iar asta ne arata ca nu vorbim doar de caracteristici locale, ci de un fenomen la scara mare, e vorba de incalzirea globala, cea care reuseste sa aduca mai multa energie si prin asta manifestari severe unor fenomene obisnuite, de altfel, pentru aceasta perioada din an", a explicat climatologul, la Digi24.

"Sunt si fluctuatii naturale, nu traim doar schimbarea climei. Pe fundalul acesta al fluctuatiilor se suprapune semnalul schimbarii climei, deci pe termene scurte avem fluctuatii, dar daca ne uitam statistic vedem cum fenomenele care implica un grad mare de acoperire cu energie, manifestarile acestea severe, cu temperaturi ridicate, ce presupun cantitati de caldura in sistem si de vapori de apa, acestea predomina totusi", a mai spus Roxana Bojariu.

Climatologul Roxana Bojariu a precizat ca vara aceasta va intra in istoria climatologiei si vor exista cercetari asupra fenomenelor din ultima perioada.

"Aceasta vara va intra in istorie pentru ca am avut valuri de caldura care la o mai atenta studiere a lor s-a vazut ca nu s-ar fi putut intampla fara aportul semnalului incalzirii globale. Exista un studiu facut imediat dupa ce in Columbia Britanica s-a inregistrat fenomenala temperatura de 49,6 grade Celsius si acest studiu arata clar, cu experimente numerice, cu observatii, ca nu am fi putut avea acel val de caldura daca nu am fi umblat la concentratia de gaze cu efect de sera, dioxid de carbon, metal, acid de azot si daca nu am fi intensificat noi, oamenii, la scara globala, acest efect. Ce s-a intamplat acolo nu s-ar fi intamplat daca nu modificam noi sistemul climatic. E o concluzie stiintifica", a conchis climatologul, la Digi24.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea