Social

#romani 1 Mai #mici 1 Mai #1 mai #mai

De 1 Mai, romanii mananca 30 de milioane de mici!

Romanii sunt mari amatori de mici, iar in minivanta de 1 Mai vanzarile explodeaza! Pe parcursul a 2-3 zile, romanii cumpara pana la 1.500 de tone, astfel ca pe gratare “sfaraie” doar in aceste zile peste 30 de milioane de mititei.

“Pentru a raspunde cerintelor consumatorilor privind produsele devenite deja traditionale pentru 1 Mai, estimam vanzari in zilele care urmeaza de la fiecare procesator de mici in parte care pot ajunge la 30 si 100 de tone. Pe ansamblu, se estimeaza comercializarea a 1.200-1.500 tone de mici, poate si mai mult, daca vremea va fi prielnica pentru activitatile in aer liber. Pentru unii procesatori, in aceste zile cresterea productiei poate atinge 30% din productia de mici dintr-o luna obisnuita. Daca ne gandim ca micul are, in medie, 40 de grame, se poate ajunge la un numar impresionant, respectiv in jurul cifrei de 30 de milioane de mici numai in minivacanta de 1 mai”, a declarat pentru Agerpres Dana Tanase, director executiv la Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

Micii traditionali romanesti iau si calea exportului, intr-un procent de 5-10% din productie, mai ales in Italia sau Spania, unde sunt comunitati de romani.

In acest context, Asociatia Romana a Carnii (ARC) intentioneaza sa demareze procedurile pentru obtinerea protectiei europene pentru micul traditional romanesc, un produs care a dobandit, deja, notorietate si pe piata europeana.

“In urma discutiilor pe care le-am avut cu reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale privind inregistrarea produselor romanesti in sistemele de calitate la nivel european, care asigura pastrarea traditiilor si confera produselor valoare adaugata, am identificat o serie de produse din carne al caror caracter traditional poate fi demonstrat prin retete vechi de 30 ani si care ar putea fi inregistrate ca specialitati traditionale garantate (STG). Dintre acestea, putem enumera: micii, carnatii cabanosi, cotletul haiducesc, dar si diverse sortimente de salamuri. Urmeaza ca in perioada urmatoare sa evaluam care sunt sortimentele cu impact asupra consumatorului, care pot aduce plus valoare procesatorilor si sa incepem procedura de inregistrare”, a subliniat Dana Tanase.

Anual, in Romania se consuma intre 20.000 si 25.000 de tone de mici, ceea ce inseamna ca pe mesele romanilor ajung in jur de 440 de milioane de mici, in fiecare an. Ceea ce insemana ca un roman mananca in medie 40 de mici pe an, dar intr-o singura zi, cum este cea de 1 Mai, romanul consuma mici cat pentru o luna intreaga.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea