Social

Dacia, incoltita de grevele partenerilor

Beneficiile obtinute de angajatii de la Dacia sunt ravnite si de alti salariati din bransa.

Dupa modelul sindicalistilor de la uzinele Dacia, angajatii din alte doua firme care au contracte cu producatorul de masini ameninta cu greve . Motivul? Salarii comparabile cu ale colegilor din bransa. Astfel, peste 90 la suta din salariatii societatii Leoni Mioveni, care produce cablaje pentru Automobile Dacia , au intrat, ieri, in greva generala pe termen nelimitat. Alti o suta de muncitori de la fabrica Cortubi, care furnizeaza tobe, au amenintat ca vor declansa, azi, o greva de avertisment de doua ore.

Vicepresedintele Sindicatului Automobile Dacia (SAD), Ion Iordache , care ii reprezinta si pe salariatii de la Leoni, a spus ca sindicalistii cer o majorare salariala de 200 lei, de la 1 ianuarie, retroactiv, si o alta de 140 lei, in prima jumatate a anului. De cealalta parte, patronatul a oferit o crestere a salariilor cu 210 lei, de la 1 aprilie. Potrivit liderului sindical, salariul minim la nivel de companie este de 864 lei.

Cei o suta de salariati ai fabricii Cortubi sunt deja in conflict de interese si urmeaza sa declanseze, azi, o greva de avertisment. Ei vor o crestere a salariilor cu 300 lei, de la 1 ianuarie, si cu 60 lei, din octombrie, cresteri oferite recent de patronatul uzinelor Dacia propriilor angajati. Ion Iordache a precizat ca salariul mediu in companie este de 950 lei.

Iordache a recunoscut ca producatorul de automobile ar putea, practic, sa renunte la contractele pe care le are cu ambele firme, dar a spus ca salariatii sunt dispusi sa isi asume acest risc.

Pacea de la Dacia, „o aparenta"

Ion Iordache a explicat in legatura cu proaspat-incheiatul conflict de la Dacia ca solicitarile de majorari salariale ale angajatilor au fost in concordanta cu cresterea de 30% a preturilor la produsele de baza si mai putin cu cresterea productivitatii muncii. "Daca salariul minim al celor care lucreaza la Dacia – Renault la noi este de aproximativ 300 euro, in Franta acest venit este de cinci ori mai mare", sustine Iordache.

Reprezentantul SAD a mai explicat ca intelegerea la care sindicatul a ajuns cu patronatul de la uzinele Dacia in urma cu doua saptamani este doar una "aparenta".


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea