Social

#parere sismologi #cutremur arad #cutremur puternic #cutremur

Cutremurul puternic din Arad, a bagat spaima in oameni. Ce parere au seismologii despre activitatea seismica din zona

Un cutremur puternic de 5,2 grade s-a produs marti seara in Arad. Seismul a fost simtit in mai multe oase, inclusiv in Timisoara, Cluj, Oradea, Hunedoara, Sighisoara, dar si in Ungaria. Potrivit Institutului National de Fizica a Pamantului (INFP), seismul a fost urmat la scurt timp de o replica de 3,2 grade pe scara Richter, insa, in total, pana in prezent, au urmat 5 replici de peste 2 grade ale seismului, iar seismologii se asteapta ca replicile sa continue si in perioada urmatoare.

 

Oamenii au sunat speriati la 112

Dupa seismul de 5,2 grade din Arad, numerosi oameni au iesit in strada, speriati de cutremurul care le-a zguduit casele din temelii.

”Zona este caracterizata de cutremure de suprafata. Acolo este si contactul intre orogenul Apusenilor de Sud cu Depresiunea Panonica. Exista si un sistem de falii orientate unul Nord-Vest, Sud-Est si altul Sud-Vest, Nord-Est, toate pot fi in legatura cu miscarile care au loc in micro-placa Adriatica.

Pot aparea, dar nu este obligatoriu, o serie de replici, insa cu magnitudini mai mici.

Aradul este sensibilizat, de-a lungul timpului, de o serie de cutremure de peste 5 grade. Acolo unde a aparut odata un cutremur, oricand pot aparea si altele”, a declarat seismologul Mihai Diaconescu la Antena 3 CNN.

Ce au descoperit seismologii dupa cutremurul puternic de marti seara 

Seismologii spun ca seismul din Arad s-a produs la adancimea de 5.6 km, avand o magnitudine de 5.2, fiind resimtit in orase cu distante mai mari de 100 km.

”Cutremurul s-a produs la adancimea de 5.6 km cu o magnitudine de 5.2. S-a simtit in orase cu distante mai mari de 100 km. Avem informatii ca s-a simtit in Ungaria, Croatia, Serbia. Pana in momentul actual s-au produs 13 replici. Cea mai mare a fost de 3.2 grade. Ultima a fost in aceasta dimineata.

Am primit raspunsuri de la cetateni si vom analiza datele. Regiunea seismica este o regiune cunoscuta. In istorie se stie ca au mai fost cutremure cu magnitudine de 5”, a declarat Constantin Ionescu, director INFP.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea