Social

#legatura cutremure turcia #cutremure arad #cutremure romania #infp #experti

Cutremurele din Arad au legatura cu seismele din Turcia? Ce spun expertii

Cutremurul de 4,7 grade pe scara Richter produs in Arad a fost resimtit in 5 judete si doua tari vecine si a avut, pana in acest moment, 11 replici cu magnitudinea de peste 2 grade.

 

Casele oamenilor care locuiesc in zona si in apropiere, au fost puternic zguduite de cutremur, acesta avand o intensitate foarte mare, fiind un cutremur de suprafata care s-a produs la doar 13 kilometri adancime.

Seismele din Arad au bagat spaima in oameni

Aradul nu este o zona in care sa aiba loc cutremure, in mod normal. Asa cum s-a intamplat si in cazul cutremurelor din Gorj. Prin urmare, valul de seisme neobisnuite a bagat spaima in oameni, mai ales ca teama de cutremure a crescut proportional, odata cu tragedia care s-a produs in Turcia.

Cutremurul din Arad a fost urmat de 11 replici cu magnitudinea de peste 2 grade, dintre care doua au avut 4,4 si 4,3 grade. Toate au fost cutremure de suprafata, prin urmare au fost simtite mult mai intes, iar oamenii si-au parasit casele speriati. Cel mai tare s-a simtit insa in Lipova, oras care se alfa aproape de epicentrul cutremurului.

"Prima data am auzit un zgomot infernal, atat de cumplit a fost zgomotul ca am avut impresia ca a intrat o masina mare in casa", a declarat o localnica. De asemenea, un alt localnic din Lipova a sustint ca: "Toata vitrina se misca, lampadarul, tot, tot se misca", potrivit observatornews.ro.

Primarul orasului, Florin Pera, sustine ca oamenii sunt speriati de cutremurele produse in ultimele zile: "Oamenii sunt speriati, mai ales dupa ce s-a intamplat in Turcia".

Cutremurele din Arad au legatura cu cele din Turcia? Explicatia INFP

Dupa cutremurele devastatoare din Turcia, care au afectat intens si Siria, tara vecina, in Romania au avut loc o serie de cutremure mai putin obisnuite. Totul a inceput in luna martie, cu valul de seisme din Gorj, Oltenia. La fel ca cele din Arad, acestea au fost de suprafata, ceea ce a facut ca seismele sa fie simtite mult mai intens. Au urmat sute de replici in cazul seismelor din Gorj. Acum, la doar putin timp dupa ce spiritele s-au calmat in aceasta zona, un lant de cutremure sperie oamenii din Arad.

Cu toate acestea, INFP sustine ca zona este cunoscuta pentru activitatile seismice importante.

"Zona face parte din regiunea seismica Banat. In 1991, in 1992 au fost cutremure de 6 grade", a declarat Constantin Ionescu, director INFP.

Mihai Diaconescu, seismolog INFP: “Trebuie sa ne obisnuim”

Intrebat daca seismele din Arad au legatura cu cele din Turcia, Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, a declarat ca, cel mai probabil, exista o legatura intre acestea si trebuie “sa ne obisnuim” cu astfel de activitati seismice.

„Da, cred ca trebuie sa ne obisnuim, mai ales in zona vestica daca au inceput, pentru ca acelea sunt influentate de Mediterana, deci vin de undeva din partea sudica, probabil ca este o influenta foarte mare pe un plan de sensibilitate de la turci, in urma cutremurelor catastrofale de la turci si da, trebuie sa ne obisnuim.”, a spus Mihai Diaconescu la Antena3 CNN. 

FOTO: stirileprotv.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea