Social

#opera Brancusi #Cumintenia Pamantului #constantin brancusi

“Cumintenia" lui Brancusi, cumparata de stat dupa modelul “Dati un leu pentru Ateneu”

Dupa 2 ani de discutii pentru achizitionarea lucrarii “Cumintenia Pamantului”, opera sculptorului Constantin Brancusi, aceasta ramane statului roman! Proprietarii lucrarii au acceptat oferta de 11 milioane de euro.


Statul roman va cumpara lucrarea lui Brancusi, Cumintenia Pamantului, apeland la ajutorul cetatenilor Romaniei. Astfel, statul va oferi 5 milioane de euro, iar pana la pretul convenit cu proprietarii, de 11 milioane de euro, se va recurge la o campanie de subscriptie publica. Ultima de acest fel a avut loc acum 128 de ani, "Dati un leu, pentru Ateneu". Termenul pana la care trebuie dati toti banii este 31 octombrie.


“E o reconciliere istorica intre statul roman si proprietarii lucrarii. Statul ofera 5 milioane de euro, totusi, pentru a ajunge la un pret just, convenit cu proprietarul lucrarii, adica 11 milioane de euro, am decis sa facem apel la o colaborare cu fonduri ale cetatenilor Romaniei, ale companiilor....

E prima oara cand se reactiveaza, dupa 128 de ani, o subscriptie nationala, dupa construirea Ateneului Roman. E o practica comuna in tarile in care cultura reprezinta o miza importanta. E si un act educativ, de a iesi din letargia statului...Daca romanii vor sa achizitionam lucrarea, ei sunt capabili sa schimbe felul in care se deruleaza lucrurile.

Daca campania reuseste, va fi un semnal limpede ca cetatenii isi doresc ca statul sa iasa din starea de neputinta cand vine vorba de capitalul cultural al natiunii. Vom demara campania de strangere de foncuri in curand si va fi derulata in toata mass media, in regim de voluntariat,  care va fi pro bono. Avem deja sustinerea unor personalitati culturale si politice, sustine care speram sa se ridice la inaltimea momentului", a precizat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, intr-o conferinta de presa. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea