Social

# factura energie electrica #factura #energie electrica #consum

Cum se vor acorda compensatiile la factura de energie electrica. Ce se intampla in cazul consumatorilor care depasesc 200 de kWh

Ministrul Energiei Virgil Popescu a explicat recent ca una dintre principalele cauze care au dus la explozia preturilor la energia electrica este lipsa vantului de pe continentul european, care nu permite generarea de energie eoliana la capacitate optima.

 

"In toata Europa, in toata aceasta perioada, inclusiv in Marea Nordului, sa stiti ca au avut probleme cu vantul. E foarte buna energia regenerabila, dar atata timp cat nu sunt capacitati mari de stocare, ne uitam sa vedem daca bate vantul. Si in Romania, cand avem productie de energie eoliana, avem export, cand nu mai avem productie eoliana, automat trecem pe import”.

De asemenea, ministrul Energiei a explicat ca cotatiile futures la gaze pe bursa de la Viena sunt la jumatate fata de aceasta iarna, astfel ca pretul gazelor va scadea si in Romania, dar nu mai devreme de lunile februarie-martie anul viitor, odata cu punerea in functiune a conductei Nord Stream 2.

Ce se va intampla in cazul consumatorilor care depasesc 200 de kWh

Pentru a veni in ajutorul consumatorilor, statul va acorda compensatii la facturile romanilor daca un consumator nu va depasi intr-o luna 200 de kWh. Ce se va intampla insa daca se va depasi acest prag.

Ministrul sustine ca in astfel de situatii se va face o regularizare la cinci luni.

Una dintre cauzele care au dus la cresterea preturilor este pretul certificatului de emisii de carbon, care a crescut de la 15 euro anul trecut, la peste 60 de euro in acest an.

"Cand toata UE si-a asumat reducerea emisiilor cu 55% pana in 2030 si neutralitatea pana in 2050, acest lucru presupune o schimbare de paradigma a intregului sistem energetic, inclusiv in Romania", a aratat Virgil Popescu.

”Piata romaneasca este cuplata cu pietele europene si va fi cuplata si cu Bulgaria si Grecia. Vorbim de o piata interconectata la nivel european. Avem capacitati de interconectare. Mai exista, in schimb, gatuiri intre Austria si Ungaria, care face ca o parte din energie din Marea Nordului sa nu poata sa ajunga in capatul retelei, cum este Romania. Prin conectarea cu Bulgaria si Grecia, Romania nu va mai fi ultima tara cuplata la limita acestei piete”, a mai spus Virgil Popescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea