Social

#acordare zi libera #zi libera #reguli #vaccinare

Cum se acorda ziua libera dupa vaccinarea anti-covid. Principalele reguli

Incepand cu din 29 iulie 2021,angajatii, elevii, studentii si cadrele militare care se vaccineaza vor beneficia de cate o zi libera pentru fiecare doza primita.Legea se aplica atat in cazul angajatilor din sistemul public, cat si privat, potrivit Legii 221 publicata in Monitorul Oficial luni, 26.07.2021.

 

Ziua libera se va acorda doar in baza adeverintei de vaccinare, iar daca ziua libera coincide cu ziua vaccinarii, ai obligatia sa depui adeverinta de vaccinare in prima zi lucratoare dupa ce ai primit serul. De ziua libera poate beneficia si unul dintre parinti sau reprezentantul legal al copilului cu varsta de pana la 18 ani, precum si al persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, in ziua vaccinarii copilului.

Prevederile nu se aplica pentru salariatii si cadrele militare in situatia in care sunt vaccinate la locul de munca prin grija angajatorului.

Toti salariatii care se vaccineaza din 29 iulie incolo au dreptul la liberul pentru ziua vaccinarii, atat de la stat, cat si de cei din privat. Atentie, legea nu se aplica retroactiv, astfel salariatii care s-au vaccinat pana in 29 iulie nu vor primi zile libere. De asemenea, nu se aplica celor care se vaccineaza la locul de munca prin grija angajatorului – de pilda, angajatii dintr-un spital.

Ziua libera pentru vaccinare afecteaza zilele de concediu?

Nu, acest lucru e foarte clar specificat in Legea nr. 221/2021 – „zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna”. Desigur, asta presupune ca angajatul cu pricina are contractul de munca activ, nu suspendat, neputand fi, de pilda, in somaj tehnic si sa ceara ziua libera pentru vaccinare.

Ziua libera si ziua vaccinarii trebuie sa coincida?

Nu neaparat, putand sa fie si alta zi, de pilda a doua zi dupa vaccinare. In lege este mentionat „In situatia in care ziua libera coincide cu ziua vaccinarii”, or asta ne duce cu gandul la faptul ca poate fi vorba si de alta zi.

Ce document trebuie sa aduca angajatul pentru a-si motiva liberul si pana cand?

Adeverinta de vaccinare e singurul document cerut in lege. Daca ziua libera si ziua vaccinarii coincid, atunci adeverinta trebuie depusa la angajator in prima zi lucratoare de la vaccinare. Daca liberul e luat ulterior, atunci adeverinta va trebui, per a contrario, sa fie adusa inainte angajatorului – adeverinta e eliberata in format fizic la momentul vaccinarii pacientului.

Nu se precizeaza nimic despre necesitatea de a o aduce in format electronic sau fizic, dar cel vaccinat o poate obtine si in format electronic oricand.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea