Social

#evenimente Unirea Principatelor Romane #locomotiva tricolora #unirea principatelor romane #ziua unirii

Cum sarbatoresc romanii Ziua Unirii. Evenimentele pe care nu trebuie sa le ratezi

Peste 40.000 deromani sunt asteptati sa participe maine, 24 ianuarie, la cele 70 de evenimente publice organizate in tara pentru sarbatorirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Romane.

In Bucuresti, incepand cu ora 9:30, militarii vor depune coroane si jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Patriarhiei Romane. 

Muzeul National Cotroceni va fi deschis vizitatorilor. Curiosii vor putea vizita apartamentele Cuza si admira expozitia de obiecte personale ce au apartinut domnitorului, printre cele mai spectaculoase fiind sabia de parada a domnitorului.

„Sabia i-a fost daruita domnitorului roman de catre principele sarb Mihail Obrenovici. Lama poarta inscriptia «Amicus certus in re incerta», manerul il infatiseaza pe Sf. Andrei, la picioarele caruia se afla un leu si un vultur, simbolizand Serbia si Romania, luptandu-se cu un sarpe, simbolizand Imperiul Otoman. Teaca, terminata printr-un cap de leu, este impodobita cu sute de diamante si smaralde. Pe ea apar monogramele lui Alexandru Ioan-Cuza si Mihail Obrenovici”, au precizat reprezentantii muzeului, pentru Agerpres.

La Muzeul National de Istorie a Romaniei, pot fi vazute alte obiecte care au apartinut lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a fost ales la 24 ianuarie 1859 ca domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti. 

Ziua uNiIasi: petrecere cu placinte, vin fiert si hora unirii

Manifestarile din 24 ianuarie vor incepe in Piata Unirii din Iasi la ora 10 cu un concert folcloric, artistii contractati de municipalitate fiind Daniela Condurache, Ion Paladi, Petrica Matu Stoian si Cristian Pomohaci, scrie Ziarul de Iasi. 

Manifestarile oficiale de Ziua Unirii sunt programate la Iasi in Piata Unirii, incepand cu ora 11.00. La ora 13.00 se va dansa Hora Unirii in curtea Palatului Memorial „Alexandru Ioan Cuza” Ruginoasa. 

La finalul manifestarilor oficiale, romanii vor primi placinte, vin fiert si ceai. Totodata, in piata vor fi impartite stegulete si cocarde tricolore. 

Cu prilejul sarbatorii, oamenii vor putea vizita gratuit Palatul Culturii, Muzeul Unirii si Muzeul Memorial „Mihail Kogalniceanu” din Iasi, precum si la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa. 

Pe 24 ianuarie, la Muzeul Unirii, in Sala Dublei Alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei si tarii Romanesti va fi organizat simpozionul intitulat „Omagiu fauritorilor Unirii” si un concert sustinut de profesori si studenti ai Universitatii Nationale de Arte „George Enescu” Iasi. 

Ziua Unirii in Barlad

Manifestarile dedicate Micii Uniri vor avea loc, la ora 11:30, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasat in fata Cercului Militar din Barlad. Dupa prezentarea a momentului istoric al carui artizan a fost domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care s-a nascut in Barlad, va avea loc ceremonial militar, iar, mai apoi, cei prezenti vor putea dansa Hora Unirii. Nu vor mai fi depuse coroane de flori la bustul domnitorului, asa cum s-a intamplat ani la rand, organizatorii considerand ca unirea este un motiv de sarbatoare si de bucurie, scrie estnews.ro. 

Ziua Unirii in Brasov

In Piata Unirii din scheii Brasovului  incep evenimentele la ora 12 cu un ceremonial religios, urmat de festivitati dedicate Unirii Principatelor. 

Junii brasoveni, costumati cu traditionalele haine de sarbatoare, se vor prinde in hora unirii pentru a sarbatori momentul istoric. 

„Ii invit cu aceasta ocazie pe toti brasovenii sa participe la activitatile prilejuite de aniversarea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Romane, urmand ca la final, noi, toti «cei cu inima romana» cum spune cantecul scris si compus la Brasov, sa ne prindem in Hora Unirii”, a declarat prefectul judetului Brasov, Ciprian Bancila, citat de newsbv.ro.

Locomotiva tricolora

CFR Calatori sarbatoreste 158 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Pentru a marca evenimentul, trenul 10661 va fi numit simbolic, pentru o zi, trenul unirii. 

Acesta va fi remorcat de o locomotiva tricolora si va pleca la ora 5:50 din gara de nord catre Iasi si va avea urmatoarele opriri: Ploiesti Sud (6:28), Buzau (7.32), Focsani ( 8:39), Barlad (10.15), Vaslui (10.54), Barnova (11:34), Iasi (11:55) 

Locomotiva tricolora se va intoarce tot marti, cu plecare la 16:50 din Iasi si sosire in Bucuresti la ora 23, scrie libertatea.ro. 

La casele de bilete din marile gari, calatorii vor primi un simbol tricolor, semn al unirii romanilor. 

Sursa foto: libertatea.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea