Social

#scaun auto copii #scaun auto

Cum sa transporti copilul in siguranta cu masina si cum alegi scaunul auto potrivit

Odata ce devii mamica vei constata ca nimic nu este mai important decat viata si siguranta copilului tau. Iar cand vine vorba de transportul acestuia cu masina, trebuie sa te asiguri ca nimic grav nu i se poate intampla in caz de accident.

 

Pericolele sunt multe si pandesc la orice pas cand esti la volan. Oricat de prudenta ai fi tu, sau sotul tau, nu poti avea incredere in ceilalti participanti la trafic. Tocmai de aceea este important sa te asiguri ca alegi un scaun auto pentru copii care sa-i ofere celui mic siguranta in caz de accident.

Stii insa care sunt legile in vigoare in Romania si pana la ce varsta trebuie sa mearga copilul in scaun special? Dar care sunt riscurile nerespectarii acestor legi (pe langa amenzile pe care parintii le primesc)?

Riscurile transportarii in mod gresit a copilului

Pentru a intelege importanta unui scaun auto pentru copil este important sa stii care sunt riscurile la care se sunt supusi micutii in lipsa scaunului, dar si de ce centura clasica nu este suficienta.

In primul rand, copiii sunt mult prea mici sa fie sustinuti de centura. Chiar daca o poarta (desi de multe ori exista riscul sa o dea jos), in caz de impact, sau chiar in cazul unei frane mai bruste, copilul va fi spulberat de pe scaun. Greutatea mica a acestuia si faptul ca centura nu este potrivita pentru el, ii va pune viata in pericol, chiar si in cazul unei frane bruste. Asta deoarece poate intra cu capul in scaunul din fata sau se poate lovi de geam si poate suferi rani grave sau fracturi ale gatului.

Centurile de siguranta ale masinii sunt utile doar pentru persoanele care au o anumita varsta, astfel incat marimea corpului sa fie suficient de mare pentru sustinere.

Sa tii copilul in brate in timpul transportului nu este o alternativa, chiar daca tu porti centura. Asta deoarece in caz de impact copilul poate fi scapat din brate, sau miscarile bruste ale masinii pot duce la accidentari (de cele mai multe ori acestea presupun lovirea copilului de geam sau de scaunul din fata). 

Imaginea scaunului pentru copii luata din autodoc24.ro

Pana la ce varsta trebuie sa stea copiii in scaun auto?

Copiii cu inaltimea de peste 135 de cm nu pot fi transportati fara scaun auto, spune legislatia in vigoare. Asta inseamna ca pana la varsta de aproximativ 11-13 ani copiii trebuie sa stea in scaun auto.

Cand copiii depasesc inaltimea de 135 de cm pot circula doar pe bancheta din spate, cu centura pusa. Purtarea centurii este obligatorie pentru copii, chiar daca stau pe bancheta din spate.

Circularea pe scaunul din fata nu este permisa, sub nicio forma, copiilor cu varsta sub 14 ani. Abia dupa implinirea acestei varste copilul poate calatori pe scaunul din fata, cu centura pusa.

Nerespectarea acestor legi rutiere, nu doar ca iti supun copilul la pericole, insa sunt sanctionate cu amenzi usturatoare.

Cum alegi scaunul potrivit pentru copil

Este important ca in momentul in care alegi scaunul auto potrivit pentru copilul tau sa fii atent la specificatiile acestuia. Scaunul trebuie sa ii ofere copilului siguranta, dar sa fie si confortabil. Iar in cazul copiilor sub un an trebuie sa le asigure o buna pozitie a corpului. 

Un exemplu de scaun pentru categoria de varsta 0 luni-1 an este capsula BB0+ Scaun auto copil. Acesta are certificarea ECE R44.04. Este potrivit pentru un copil cu greutatea de pana la 13 kilograme si dispune de centura de siguranta cu prindere in trei puncte care ii ofera copilului siguranta de care are nevoie in timpul transportului. Acest tip de scaun poate fi folosit pana la varsta de un an, sau chiar mai mult daca micutul nu depaseste greutatea de 13 kilograme.

Are dimensiunile de doar 600x410x530cm si o greutate de 2,8 kg. Poate fi carat cu usurinta de orice si asambat rapid in masina. Un alt avantaj al acestuia este pretul avantajos, de doar 186,78 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea