Boli si daunatori

#animale salbatice #daunatori gradina #daunatori #gradina

Cum sa tii animalele salbatice departe de gradina ta

Gradina este mandria si bucuria oricarui gradinar, prin urmare poate fi extrem de frustrant ca animalele salbatice sa-ti invadeze gradina si sa-ti manance plantele pe care te-ai chinuit sa le cresti.

 

Desi exista multe modalitati de a tine animalele departe de gradina, optiunile tale pot parea limitate daca nu vrei sa le ranesti sau, mai rau, sa le omori. Cu atat mai mult cu cat, pe langa animalele nedorite, precum soareci in gradina ta poposesc si pasari, iepuri sau veverite.

Din fericire exista o multime de metode umane de combatere a daunatorilor pe care le poti incerca si care s-au dovedit a fi extrem de eficiente. In acest fel nu vei fi nevoit sa apelezi la cruzime, iar animalele vor sta la distanta de gradina ta, lasandu-ti plantele, fructele si legumele in pace.

1. Achizitioneaza un aparat repelent cu ultrasunete pentru daunatori

O modalitate eficiente de a tine animalele la distanta sunt aparatele cu ultrasunete. Acestea vor alunga nu doar soarecii, dar si vulpile, caprioarele si alte mamifere care te viziteaza. Ai grija insa, deoarece daca ai animale de companie precum pisici sau caini, acestea nu suporta sunetele emise de aparat si risti sa fuga de acasa.

In schimb, daca nu ai animale de companie, poti instala fara probleme un astfel de aparat, mai ales ca le va tine departe pe cele ale vecinilor.

Aparatele cu ultrasunete au lumini stroboscopice si emit sunete de inalta frecventa atunci cand sunt activate de miscarea unui animal. Zgomotul si luminile sperie animalele si, dupa cateva expuneri, vor evita sa mai intre in gradina

2. Cum indepartezi animalele salbatice din culturile de porumb sau livezi?

Daca ai livezi sau teren pe care cultivi porumbul, si vrei sa scapi de animalele salbatice care iti ataca recoltele, atunci poti alege un set de 60 de bucati de emitator sunet FS3. Acesta este folosit in scop tehnic, pentru indepartarea animalelor salbatice. Este important sa le folosesti intr-un loc uscat, unde sa nu existe pericol de incendiu. Foloseste manusi de protectie cand le manuiesti si, dupa aprinderea fitilului, da-te in spate pentru a nu te rani. In cazul in care emitatorul de sunet nu se activeaza, asteapta 15 minute inainte de a te apropia de acesta.

3. Monteaza un gard

Construirea unui gard in jurul gradinii iti poate rezolva problema. Daca nu iti doresti un gard care sa-ti ingradeasca privelistea, poti alege unul din sarma. Astfel te vei putea bucura in continuare de peisajele din jurul gradinii, iar plantele tale vor fi ferite de animalele salbatice. Metoda functioneaza insa numai in cazul mamiferelor, nu si al pasarilor.

Este important ca gardul sa fie unul inalt, astfel incat naimalele sa nu il poata sari. Acesta trebuie sa aiba cel putin 1,5-2m inaltime. 

In cazul daunatorilor care traiesc sub pamant (cum ar fi cartitele si popandaii), poti sapa un sant in jurul gradinii in care sa adaugi beton. Astfel le va fi imposibil sa inainteze spre curtea ta. In locul betonului poti folosi vata de sticla.

4. Planteaza menta

Menta nu este utila doar in tratamentele naturiste sau ca si condiment. Aceasta are si rolul de a tine daunatorii la distanta. Multe animale evita gradinile in care exista menta, fiind indepartate de mirosul acestei plante. In plus, menta alunga si insectele daunatoare.

Exista cateva moduri diferite in care poti folosi menta pentru a tine animalele departe de gradina ta. Printre acestea se numara plantarea unei borduri de menta in jurul gradinii, plantarea de menta alaturi de plantele vizate de daunatori, pulverizarea uleiului esential de menta pe garduri, pietre sau alte suprafete dure, sau imprastierea de pliculete de ceai de menta in zona pe care doresti sa o protejezi.

5. Presara piper cayenne

Desi se numeste piper cayenne, acesta este, de fapt, o pudra de ardei iute. Se face insa din ardei cayenne, care are un parfum aparte, fiind diferit de restul ardeilor iuti.

Piperul cayenne s-a dovedit a fi de un real ajutor in indepartarea animalelor nedorite din gradina. Astfel, daca nu stii sigur ce animal sapa gropi in gradina ta, imprastie piper cayenne in gradina. Cartitele, popandaii, dar si unele insecte care sapa galerii, urasc gustul picant al acestuia si vor pastra distanta.    

6. foloseste sapun

Sapunul - in special sapunul solid - poate fi o solutie buna daca esti in cautarea unei modalitati de a-ti proteja gradina de legume de animalele nedorite. Soarecii, iepurii si alte rozatoare, urasc mirosul sapunului si vor mentine ditanta. Tot ce trebuie sa faci este sa agati pungi legate cu o funie, cu cate un sapun in fiecare si sa le atarni de niste tarusi in jurul gradinii. 

FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului