Social

#reparare cui anvelopa #cui anvelopa #anvelope

Cum sa repari un cui in anvelopa?

Statistic vorbind, toti soferii vor ajunge mai devreme sau mai tarziu sa se confrunte cu o pana de cauciuc cauzata de un cui cules de pe asfalt, iar cateva sfaturi simple vor putea rezolva cel putin provizoriu aceasta situatie pana cand veti ajunge la o vulcanizare unde sa puteti primi un ajutor profesionist din partea unui tehnician abilitat si cu unelte potrivite pentru a putea face o lucrare de calitate.

 

De cele mai multe ori atunci cand o anvelopa este perforata de un cui sau surub, cauciucul din care este construit pneul se va strange in jurul acelui obiect ascutit si va limita sau chiar bloca pierderea de aer. In cazul in care nu veti sesiza imediat aceasta problema, situatia se va putea agrava pe parcurs. Daca, in schimb, autovehiculul dumneavoastra este dotat cu un martor luminos care sa semnalizeze o pana, veti putea sa identificati rapid ca aveti o problema. Ulterior, trebuie sa inspectati fiecare roata in parte si sa vedeti care dintre acestea pierde presiune. Dupa ce ati identificat-o, fie inlocuiti roata cu cea de rezerva (in caz ca aveti) fie incercati repararea pe loc.

Penetrarea carcasei anvelopei de catre un cui poate fi facuta de pe laterala, pe talon, sau pe calea de rulare a pneului. Primul caz este mai rar intalnit si singura solutie corecta este de inlocuire a anvelopei. In cel de-al doilea caz insa, exista mari sanse sa puteti remedia pe loc acea problema daca aveti sculele necesare si stiti ce aveti de facut. Desigur, exista si varianta de a chema o asistenta tehnica, doar ca in acest caz va fi mai mult de asteptat.

Remedierea penei provocate de un cui se poate face cu ajutorul unui kit de reparatie. Nu se recomanda utilizarea sistemului de spuma si compresor cu care vin dotate cele mai multe autoturisme. Chiar daca utilizarea acestuia va fi eficienta, ulterior anvelopa respectiva va deveni inutilizabila fiind aproape imposibil de re-echilibrat. Prin urmare, kitul de reparatie de pana care poate fi gasit aproape in orice magazin specializat, online, sau chiar si in multe benzinarii va va fi de mare ajutor.

Pe langa obiectele din kit, aveti nevoie de un cleste (fie cu varf subtire fie tip patent) si de un cutter sau de un cutit cu o lama foarte bine ascutita. In plus, mai aveti nevoie de o pompa sau un compresor de aer care sa se conecteze la instalatia de 12 volti a masinii (la bricheta) si de un manometru pentru a sti cat de mult trebuie sa umflati roata. Primul pas este evaluarea daunei respective. Daca vedeti ca acel obiect ascutit are un diametru mai mare dar nu pierde foarte mult aer, ar fi de preferat sa cautati online cea mai apropiata vulcanizare si sa incercati sa ajungeti acolo. Dar, daca anvelopa deja s-a dezumflat vizibil, nu mai puteti continua deplasarea si va trebui sa incercati fie reparatia fie chiar sa chemati o platforma. In cazul in care cuiul este infipt foarte aproape de talon sau chiar pe talonul pneului, nu mai aveti alta solutie decat sa chemati un vehicul de asistenta.

Daca acel obiect ascutit este infipt in calea de rulare si considerati ca cea mai apropiata vulcanizare este mai departe de o ora de condus, ar trebui sa va apucati singuri de reparatie. Pentru aceasta, parcati masina pe un loc plan si stabil. Activati frana de stationare si, daca aveti din ce improviza doua cale de roti, puneti-le in fata si spatele rotii aflata in diagonala fata de cea care are pana. Ideal ar fi sa scoateti roata de pe masina pentru a putea lucra mai bine si mai in siguranta.

Pregatirea uneltelor de lucru. Kitul de reparatie a penei este compus in general din patru elemente importante: o unealta in forma literei T cu o tija metalica si capat ascutit dar care prezinta o gaura transversala spre capat (scula de reparatie), o unealta asemanatoare dar fara gaura si cu tija metalica striata (tija de fasonare), cateva benzi din cauciuc, si o sticluta cu un lubrifiant special.

Pasul 1: pregatiti sculele pentru operatiuni. Introduceti una dintre benzile de cauciuc prin ochiul tijei sculei respective astfel incat sa fie cat mai bine centrata fata de gaura respectiva. Ungeti cu lubrifiant tija striata a celei de-a doua scule si asezati-le la indemana pentru a fi accesibile rapid.

Pasul 2: cu ajutorul clestelui extrageti cuiul. Incercati sa-l scoateti fara sa-l rotiti ca pe surub pentru ca asta ar putea duce la largirea gaurii. Imediat dupa ce l-ati extras, introduceti tija de fasonare (cea cu striatii) in gaura din anvelopa efectuand cateva miscari rapide in sus si-n jos, fara sa o extrageti complet. Luati cea de-a doua scula, cea cu banda de cauciuc deja trecuta prin ochiul tijei.

Pasul 3: Extrageti tija de fasonare complet si imediat inserati tija de reparatie pana ce mai raman afara doar aproximativ 1 cm-1,5 cm. Trageti incet de scula de reparatie pana cand iese tot acul afara din anvelopa. Cu ajutorul unui cutter sau a unei lame foarte bine ascutite, taiati banda de cauciuc astfel incat sa puteti lua scula de reparatie.

Pasul 4: Umflati roata pana la valoarea indicata de producatorul vehiculului. Taiati excesul de material (banda de cauciuc) care ramane in afara profilului pneului. Daca raman prea mult in exterior, exista riscul ca acestea sa se smulga ca urmare a frecarii cu asfaltul si veti avea o problema mult mai mare decat aceea a cuiului din anvelopa.

Montati roata la loc si porniti incet pentru a va asigura ca dopul rezista. Conduceti cu atentie spre cea mai apropiata vulcanizare. In cazul in care simtiti ca masina incepe sa aiba abateri de la traiectorie (sa traga de volan), opriti si verificati daca nu s-a pierdut din aer. In aceasta situatie, inseamna ca dopul nu este suficient de eficient. Puteti incerca sa mai umflati roata si sa va continuati deplasarea pana cand va trebui sa opriti si sa o umflati din nou. Cautati cea mai apropiata vulcanizare sau cea mai apropiata parcare unde puteti stationa pana la sosirea unui echipaj de asistenta tehnica pentru probleme cauciucuri.

La vulcanizare sau service auto se va putea constata daca anvelopa mai poate fi salvata sau nu. In cazul in care nu, atunci va trebui sa va achizitionati o alta, de aceeasi marca si model cu cea inlocuita. Totodata trebuie sa tineti cont de adancimea profilului. In cazul in care exista o diferenta mai mare de 3 mm intre pneul nou si cel de pe aceeasi punte unde veti monta cauciucul, cel mai bine ar fi sa cumparati doua anvelope.

FOTO: davanti-tyres.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea