Social

# acceptare cadou #cadou

Cum sa accepti un cadou cu eleganta

Daca exista o arta de a alege cadouri frumoase si cu o semnificatie deosebita pentru ceilalti, atunci, cu siguranta, exista si o arta de a primi un cadou cu eleganta.

 

Deseori vorbim despre cele mai bune modalitati de a alege un cadou, dar rareori vorbim despre importanta gestului de a primi un cadou si cum sa ne aratam recunostinta pentru gesturile generoase ale celor din jurul nostru. Iata tot ce trebuie sa stii despre cum sa primesti un cadou cu rafinament, indiferent ca este sau nu pe gustul tau.

Multumeste cu sinceritate

Se spune ca gestul conteaza si exact asta trebuie sa ai in vedere atunci cand multumesti onest pentru cadoul primit. Indiferent ca este sau nu pe gustul tau, trebuie sa te gandesti la faptul ca persoana care iti ofera un cadou a investit si bani, dar mai ales timp. Asadar, multumeste-le celor care iti ofera cadouri pentru faptul ca s-au gandit la tine si pentru consideratia pe care ti-o arata.

O scrisoare de multumire

Daca ai primit un cadou intr-un context profesional, este elegant sa scrii o scurta, dar elocventa scrisoare de multumire celui care ti l-a trimis, punand in evidenta aprecierea pentru obiectul pe care l-ai primit in dar. De exemplu, daca primesti un set cesti cafea lux, poti scrie o fraza despre cum rafinamentul acestuia va transforma un obicei intr-un adevarat ritual placut. Nimic nu este mai agreabil pentru cineva care iti trimite un cadou decat sa simta ca ti-a facut o bucurie.

Ofera ceva in schimb… daca este cazul

In unele situatii, cum sunt, de exemplu, petrecerile de Craciun de la birou, te poti regasi in situatia de a primi un cadou de la o persoana pentru care tu nu ai pregatit niciun dar. Care este regula de politete? Ei bine, cea de mai sus! Multumeste cu sinceritate persoanei in cauza, dar nu te scuza pentru faptul ca tu nu ai un cadou pregatit. Scuzele nu mai ajuta cu nimic si, in plus, nu vei face altceva decat sa creezi o situatie stanjenitoare pentru ambele parti. Te poti revansa in ziua urmatoare sau cu proxima ocazie adecvata.

Cere permisiunea inainte de a deschide cadoul

Chiar daca este, in general, considerat politicos sa desfaci cadoul de fata cu persoana care ti l-a oferit, nu toata lumea se simte confortabil in astfel de situatii. Poate fi vorba de tine sau de cealalta persoana. Asa ca e mai bine sa ceri permisiunea inainte de a desface cadoul sau, daca sunt si alte persoane in preajma, si asta iti creeaza un disconfort, spune-i persoanei care ti-a facut cadoul ca ai prefera sa-l deschizi in intimitate. Nu uita sa o suni sau sa ii scrii ulterior ca sa-i multumesti.

Vorbeste despre cadou

Nu e intotdeauna usor, mai ales daca darul primit nu este pe gustul tau, dar este mereu politicos sa spui cateva propozitii despre cadou. Poate fi ceva standard de tipul „Mereu mi-am dorit un astfel de album foto” sau „Nu am citit nimic de acest autor, abia astept sa-l descopar”.  Orice ar fi, nu exagera si nu minti! Gaseste ceva neutru, pozitiv si amabil!

In cazul in care din partea unor persoane apropiate primesti vouchere de cadouri, ar fi amabil sa le spui cum intentionezi sa le folosesti. Daca la momentul in care il primesti nu ai nici cea mai vaga idee, dupa ce l-ai folosit, asigura-te ca dai un telefon persoanei care ti l-a oferit ca sa ii spui ce ti-ai achizitionat si cat de mult te-ai bucurat.

Fara comentarii negative

O sa plecam de la premisa ca nimeni nu-ti face un cadou ca sa te jigneasca, deci, nu exista niciun motiv sa faci vreun comentariu negativ sau cinic atunci cand primesti un dar. Chiar daca ai un obiect identic acasa, chiar daca esti de parere ca persoana care ti l-a oferit ar trebui sa te cunoasca destul de bine si sa nu-ti fi cumparat un cadou nepotrivit, nu este elegant sa faci astfel de remarci. Pastreaza-ti zambetul pe buze, multumeste si fii amabil.

Abilitatea de a reactiona cu eleganta si rafinament in orice situatie, inclusiv atunci cand primim un cadou, poate consolida relatiile noastre cu cei din jur sau, dimpotriva, le poate pune sub semnul intrebarii. De aceea, politetea este cea mai buna cale de urmat. Nu ca atitudine rece si distanta, ci ca exprimare a consideratiei fata de sentimentele celorlalti si a respectului de sine! 

Sursa foto: Pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea