Social

#suspendare Klaus Iohannis #suspendare presedinte #liviu dragnea #klaus iohannis

Cum poate fi demis Klaus Iohannis. Dragnea ajunge presedinte?

Dupa ce presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a anuntat ca nu accepta propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh sa fie desemnata ca premier al Romaniei, cele doua partide iau in calcul suspendarea presedintelui Klaus Iohannis. Iata in ce conditii poate fi demis presedintele!

In primul rand, majoritatea parlamentara trebuie sa faca dovada ca presedintele a incalcat Constitutia. Potrivit Articolului 95 din Constitutia Romaniei, „in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa”.

Pentru initierea procedurii suspendarii lui Klaus Iohannis, este nevoie de 155 de semnaturi. Actualul Parlament are 465 de membri, PSD si ALDE detin 250 de voturi de parlamentari.

Dupa ce propunerea este prezentata in plenul comun al celor doua Camere, este sesizata Curtea Constitutionala (CCR), care da un aviz consultativ.

In termen de 24 de ore de la primirea avizului CCR, Camerele Parlamentului se intrunesc in sedinta comuna pentru a hotari asupra propunerii de suspendare din functie. Hotararea se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, iar votul este secret, prin bile.

Daca propunerea de suspendare din functie a fost aprobata, hotararea se trimite Guvernului in vederea organizarii, in cel mult 30 de zile, a unui referendum pentru demiterea Presedintelui. Referendumul este valabil daca participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata cu majoritatea voturilor valabil exprimate.

Interimatul functiei de presedinte al Romaniei se asigura, in ordine, de presedintele Senatului (Calin Popescu Tariceanu) sau de presedintele Camerei Deputatilor (Liviu Dragnea), scrie evz.ro. Presedintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii, nu poate dizolva Parlamentul, nu poate organiza un referendum.

In termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanta functiei de Presedinte al Romaniei, Guvernul va organiza alegeri prezidentiale.

Sursa foto: liberinteleorman.ro


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea