Social

#csat #caucaz #razboi

CSAT s-a reunit pentru a discuta despre situatia din Caucaz

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) s-a reunit in sedinta, sambata seara, pentru a discuta despre situatia din Caucaz. Membrii Consiliului s-au intalnit pentru a decide pozitia Romaniei cu privire la Osetia de Sud.

CSAT a decis ca institutiile abilitate sa fie pregatite pentru evacuarea cetatenilor romani din Georgia, daca situatia va impune acest lucru. De asemena, Romania se va alatura eforturilor comunitatii internationale menite a identifica o solutie politica a crizei din Georgia.

In comunicatul dat publicitatii de catre CSAT, Romania face un apel la toate partile, sa dea dovada de responsabilitate si sa inceteze imediat ostilitatile, in vederea crearii de conditii pentru negocieri care sa garanteze pacea si stabilitatea in regiune.

Sedinta CSAT, convocata de presedintele Traian Basescu pentru analiza evolutiilor din Georgia si pentru stabilirea pozitiei Romaniei a durat doua ore.

In comunicatul dat publicitatii CSAT reaminteste ca evolutia conflictelor inghetate din zona Caucazului si a bazinului Marii Negre a constituit o preocupare constanta a politicii externe a tarii noastre, iar Romania a atras atentia in repetate randuri cu privire la riscul acestor conflicte in planul securitatii regionale. Cu privire la situatia din Georgia, Romania reafirma necesitatea respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale ale acestui stat.

La sedinta, au participat ministrii Lazar Comanescu, Cristian David , Catalin Predoiu si Teodor Melescanu, seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin , Directorul Directiei Generale de Informatii a Apararii, general maior Francisc Radici, adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, adjunctul directorului SIE si Constantin Degeratu , consilier de stat in Departamentul Securitatii Nationale, general Ion Oprisor.

Premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Varujan Vosganian si sefii SIE si SRI au fost absenti.

Georgia a declarat sambata "stare de razboi" cu Rusia, pe care o acuza ca i-a bombardat teritoriul, in timp ce atat armata rusa cat si cea georgiana afirma ca detin controlul asupra capitalei republicii separatiste Osetia de Sud, relateaza AFP.

"Am semnat un decret privitor la starea de razboi", a anuntat presedintele georgian Mihail Saakasvili in timpul unei reuniuni a Consiliului National de Securitate la care au avut acces televiziunile. El a adaugat ca Georgia este tinta unei "agresiuni militare totale".

Acelasi anunt este redat de presa straina anglofona cu termenul de "lege martiala" in loc de "stare de razboi". Secretarul Consiliului de Securitate georgian explicase vineri pentru CNN ca "legea martiala" implica restrictii de circulatie pe tot teritoriul tarii, inclusiv in Osetia de Sud.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea