Social

Croatia si Albania invitate sa adere, Macedonia, Ucraina si Georgia mai au de asteptat

Doua tari au scapat de emotii si au primit invitatia pentru aderare la NATO , alta insa s-a ales cu un raspuns negativ. Croatia si Albania au fost invitate sa adere la organizatia nord-atlantica, nu acelasi lucru putandu-se spune despre Macedonia, care a si parasit lucrarile Summit-ului, in semn de protest. Liderii statelor NATO se pregatesc insa sa refuze statutul de candidat oficial la Alianta si Ucrainei si Georgiei, decizia fiind asteptata in cursul acestei zile.

Secretarul general a NATO, Jaap de Hoop Scheffer , a anuntat in urma cu putin timp ca Albania si Croatia au primit invitatia de a se alatura statelor “nord-atlantice”, in timp ce Macedonia nu a primit invitatia datorita disputei inca nerezolvate cu Grecia. In semn de protest delegatia macedoneana a parasit sala in care se desfasurau lucrarile Consiliului, neparasind insa Bucurestiul. Scheffer a precizat insa ca invitatia va fi inmanata autoritatilor de la Skopje "cat se poate de repede, de indata ce va fi gasita o solutie acceptabila".

Se pare ca aceeasi soarta cu a Macedoniei o vor avea si Georgia si Ucraina, a caror aderare nu este sustinuta in unanimitate de membrii NATO. Aseara, la dineul de lucru oferit in deschiderea summitului, liderii NATO nu au reusit sa ajunga la un acord privind primirea Georgiei si Ucrainei in anticamera NATO, considerata prematura de Franta si Germania, care vor sa evite un nou diferend cu Rusia.Aceste state considera si ca Ucraina si Georgia nu sunt democratii suficient de sigure si stabile pentru NATO.

Insa in ultimele 3 zile presedintele George W. Bush a exercitat presiuni asupra aliatilor pentru a include cele doua tari in Planul de Actiuni in vederea aderarii, asa numitul MAP. (Membership Action Plan).

Liderii NATO au ajuns in schimb la un acord pentru a invita Albania si Croatia sa lanseze negocierile de aderare. Cele doua tari ar urma sa devina, in decurs de un an, al 27-lea si al 28-lea stat membru al Aliantei Nord-Atlantice, fondata in 1949, aflata la cel de al saselea val de extindere de la creare si al treilea de la sfarsitul Razboiului Rece, in 1990.

NATO a fost infiintata de 12 state in 1949. Privata de rolul sau central dupa incheierea Razboiului Rece, alianta a reusit sa integreze fostele state comuniste dornice sa isi asigure securitatea si sa adere rapid la structurile occidentale. Organizatia s-a extins ultima data in 2004, cand a integrat un numar record de sapte noi state, toate tari din estul si centrul Europei: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia.

Procesul de extindere este reglementat de articolul zece al Tratatului de la Washington care stipuleaza ca Alianta este deschisa oricarei democratii europene care doreste si care indeplineste criteriile impuse.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea