Social

#barack obama #hillary clinton #criza gaza

Criza din Gaza, primul hop important pentru Obama si Hillary Clinton

Viitorul presedinte american Barack Obama si secretarul de stat Hillary Clinton vor avea pe lista de prioritati conflictul israeliano-palestinian chiar de la preluarea functiilor la 20 ianuarie, relateaza AFP si Reuters.

"Concret, situatia a devenit mult mai complicata in ultimele doua zile, insa el este hotarat" sa depuna eforturi in vederea ajungerii la pace in aceasta zona, a declarat consilierul lui Obama, David Axelrod, pentru canalul de televiziune CBS.

Barack Obama "monitorizeaza situatia", a declarat Axelrod, subliniind totusi ca "in aceasta perioada de tranzitie nu exista decat un singur presedinte si acela este George W. Bush, el vorbeste in numele Statelor Unite pana la 20 ianuarie".

Ofensiva israeliana declansata sambata in Fasia Gaza s-a soldat deja cu aproape 350 de morti in randul palestinienilor.

"Viitoarea administratie urmarea, cu siguranta, sa se instaleze la putere, sa observe rezultatele alegerilor israeliene din 10 februarie , apoi sa-si formuleze abordarea. Insa acum nu mai are acest lux, trebuie sa reactioneze la o criza pe teren", explica Tamara Wittes, expert in Orientul Mijlociu la Brookings Institution.

Trecand in iulie prin orasul israelian Sderot, tinta atacurilor cu rachete palestiniene, candidatul Barack Obama a luat partea Israelului in fata Hamas. "Daca cineva ar lansa rachete asupra casei mele sau asupra fiicelor mele, as face totul pentru a opri acest lucru", a spus el atunci.

La 1 decembrie, presedintele ales a subliniat ca procesul de pace din Orientul Mijlociu va fi unul dintre dosarele prioritare ale viitorului secretar de stat , Hillary Clinton. Totusi, in asteptarea investiturii, echipa Obama prefera sa evite aceasta problema sensibila , care se adauga unor dosare extrem de urgente, printre care cel al economiei americane sau cel al razboaielor din Irak si Afganistan. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea