Social

#criza diplomatica #sua #israel #ce #pe #consiliul european #comisia europeana #parlamentul european #ue #eu #uniunea europeana #accident #razboi #ultima ora #extern #stiri

Criza de in relatiile dintre Israel si SUA

Jena resimtita de americani la momentul vizitei in Israel a vicepresedintelui Joe Biden , cand s-a anuntat, dintr-o regretabila eroare, constructia a 1600 de noi unitati locative in Ierusalimul de Est, s-a transformat, in decurs de doar cateva zile, in cea mai serioasa criza a relatiilor israeliano-americane din 1975 incoace. 

Daca Biden afirma atunci ca relatia dintre cele doua state este "de neclintit indiferent ce schimbari se produc in cele doua tari", ca "aceasta legatura va rezista", la o distanta de numai 24 de ore, secretarul american de Stat Hillary Clinton atragea telefonic atentia premierului israelian Benjamin (Bibi) Netanyahu ca "guvernul israelian trebuie sa demonstreze, nu numai prin cuvinte grele, ci mai ales prin actiuni specifice, ca este dedicat acestei relatii si procesului de pace".

Pana si ambasadorul Israelului la Washington, Michael Oren, a anuntat, in termeni deosebit de grei pentru un diplomat ca relatia bilaterala se confrunta cu o criza de "proportii istorice".

Americanii au cerut scuze oficiale pentru gafa din timpul vizitei lui Biden si stoparea imediata a colonizarii Ierusalimului de Est, mai ales ca, tocmai de curand, eforturile presedintelui Barack Obama, care a preluat presedintia SUA cerand "zero colonizare ", incpusera sa dea roade, in conditiile in care palestinienii isi declarasera deschiderea catre o reintoarcere la masa negocierilor cu Israelul. 

 ( citeste continuarea pe Ziare.com )
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea