Social

#somaj #criza financiara #imobiliare #constructii #auto

Criza actuala ar putea produce, in acest an, peste un milion de someri

Desi autoritatile estimeaza doar 45.000 de someri pana in octombrie, operatorii din domeniile economice afectate de criza actuala anunta ca numarul acestora va ajunge la cateva sute de mii de someri, in situatia in care numai in perioada octombrie - ianuarie 2009 companiile au disponibilizat circa 100.000 de angajati. Conform datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), in aceeasi perioada, 92.000 de romani au ramas someri, iar notificarile primite arata ca rata somajului va creste vertiginos incontinuare.

In conditiile acestea, statistica ANOFM este revizuita permanent, in urma cu doua saptamani agentia anuntand un posibil numar de someri de 38.000 pana in luna octombrie, care a crescut dupa o saptamana la peste 43.500 de persoane.

Numai in Cluj, directorul Agentiei, Daniel Don, avanseaza o cifra de trei ori mai mare decat cea redata de ANOFM. "Pana la 1 aprilie, vor fi peste 10.000 de clujeni care vor intra in somaj. Clujul a fost judetul cu cea mai mare crestere economica, iar acum este cel mai afectat", spune acesta, potrivit Evenimentul Zilei. Sectoarele care produc cei mai multi someri sunt constructiile, auto, textile, agricultura si chimia-petrochimia.

Constructiile promit 200.000 de someri, in conditiile in care activitatea din constructii nu se va redresa . Initiativa statului de a "calma" rata somajului prin alocarea mai multor fonduri pentru infrastructura, nu va rezolva problema daca nu vor exista si bani pentru reconversie profesionala.

"O treime dintre cei 600.000 de angajati din domeniu ar putea fi disponibilizati daca nu se vor lua masuri rapide si concrete pentru a iesi din impas", afirma Adrian Izvoranu, directorul Aliantei Confederatiei Patronale din Romania. Potrivit acestuia, cele mai afectate orase vor fi Bucurestiul, Constanta sau Timisoara.

Si agentiile imobiliare, care au resimtit din plin criza financiara, vor mai adauga pana la sfarsitul anului inca 20.000 de someri, in cazul in care cererea de pe piata nu va reveni la valori normale.
 
Industria auto, afectata la nivel mondial, va genera in continuare disponibilizari, un numar estimativ al efectivului disponibilizat indicand peste 100.000 de angajati, aproape jumatate din resursele umane concentrate in acest sector.

 ( citeste continuarea pe newschannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea