Social

Cozonac traditional

Am invatat aceasta reteta de cozonac de la bunica mea. Cand eram mica imi placea la nebunie sa o privesc cand gatea. Va garantez ca este cea mai buna reteta de cozonac, pentru ca eu o prepar cu mare drag mai ales cu ocazia sarbatorilor crestine.

 

Timp de preparare: 3 ore si jumatate

Ingrediente: (pentru 2 cozonaci):

- 1 kg faina
- 4 oua
- 250 g grasime (unt, margarina, ulei)
-300 g zahar

-70-75 g drojdie de bere
- 1/2 l lapte
- o fiola esenta de vanilie

- doua fiole esenta rom,
- coaja de lamaie si portocale.
- stafide
- un praf sare

Mod de preparare:

Se pune faina intr-un castron foarte mare.
Se prepara maiaua astfel: se dizolva drojdia in putin lapte fierbine apoi se amesteca cu o mana de faina. Acest mic aluat se pune in mijlocul castronului cu faina si se lasa sa creasca.


Intre timp se incalzeste bine laptele in care s-a dizolvat zaharul si sarea. Intr-o alta craticioara se incalzaste „bine bine” grasimea. Galbenusurile se separa de albusuri si se amesteca in timp ce se adauga coaja de lamaie si portocala si esenta de vanilie.
Stafidele se amesteca cu esenta de rom.

Dupa ce a crescut, maiaua se da intr-o parte si faina se amesteca cu laptele foarte bine. Cand laptele a intrat bine in faina se amesteca si cu maiaua. Se adauga apoi galbenusurile si se framanta bine pana nu se mai lipeste de mana. Apoi treptat se adauga untul sau margarina, amstecand foarte bine in continuare.

Dupa ce a intrat si grasimea in coca, mai framantati timp de 10 minute. Apoi puneti si stafidele si iar framantati pana acestea vor fi imprastiate peste tot prin coca.

Dupa ce s-a terminat de framantat se pudreaza cu putina faina si se lasa sa creasca intr-un loc cald si invelit cu un prosop curat de bucatarie.

Umplutura:

1 De nuca:

Se da nuca prin masina de tocat , se amesteca apoi cu zahar pudra , zahar vanilat, scortisoara si coaja de lamaie si portocala (dupa gust).

2. De cacao:

Cacaoa se amesteca cu zahar pudra si zahar vanilat (tot dupa gust).

Pregatirea pentru copt. Cand coca a crescut bine se imparte in 2 bucati egale. Iar fiecare bucata se imparte, la randul ei, in alte 2 bucati egale. Se intinde o foaie nu prea subtire dar nici prea groasa Se pune umplutura de cacao si se ruleaza. Se procedeaza la fel si cu cea de-a doua foaie, aceasta umplandu-se cu nuca. Cand ambele foi sunt rulate se pun una peste alta in forma de "X" si se impletesc.

Se aseaza apoi in forma de cozonac, unsa bine inainte cu ulei si tapetata cu faina (sau invelita in foaie de pergament).

Se lasa cozonacii sa creasca in forme. Cand au crescut se ung cu ajutorul unei pensule cu ou batut si se presara zahar si mac si se inteapa din loc in loc cu o scobitoare.
Se baga in cuptorul incins, la foc mediu, timp de 45 de minute.

POFTA BUNA!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea